Pinza – Maismelkaker fra Venezia

En klassisk Italiensk kakeoppskrift i moderne drakt
funnet på epicurus.com

Pinza - Maismelkaker fra Venezia

Maismelkaker fra Venezia bygger på en veldig gammel oppskrift, men er her modernisert av Mary Ann Esposito. Denne tette maismelkaken er full av tørket frukt og nøtter. Kaken er rustikk i utseende, men raffinert mot ganen.

Oppskrift: Mary Ann Esposito
Oppskriftstype: Bakervarer
Kjøkken: Italiensk
Blir: 1 kake

Ingredienser
1,2 dl rosiner
2 spiseskjeer grappa* (eller 1,2 dl varmt vann)
4,75 dl mel
4,75 dl maismel
1/2 ts fint havsalt
2 ts bakepulver
1,2 l vann
2,4 dl sukker
6 spiseskjeer usaltet smør; myknet
1,2 dl kandisert sitron eller appelsinskall
1 gult eple; skrelt og kuttet i terninger
1 pære; skrelt og kuttet i terninger
10 hele tørkede fikener; med stilkene fjernet
og kuttet i terninger
1,2 dl hakkede valnøtter

* Grappa er en alkoholholdig drikk, en duftende, drue-basert pomace brandy av italiensk opprinnelse som inneholder 35 til 60 prosent alkohol.

Fremgangsmåte

[1] Smør en ovnspanne og dryss den med mel og rist ut det overflødig, eller dekk pannen med et ark aluminiumsfolie, slik at folien kommer opp på sidene av pannen. Smør og dryss folien med mel. Sett ovnspannen til side.

[2] Hell vannet eller grappaen over rosinene i en liten bolle og la dem mykne i 15 minutter.

[3] Forvarm ovnen til 175 C.

[4] Bland melet, maismalen, saltet og bakepulveret i en stor tykkbunnet kjele. Rør langsomt inn vannet. Kok blandingen over middels høy varme i 15 minutter og rør jevnlig. Blandingen vil bli veldig tykk. Fjern kjelen fra varmen og rør i sukker og smør, og sørg for at smøret smelter helt.

[5] Sil rosinene, tøm ut vannet og rør rosinene inn i kakerøren. Hvis du bruker grappa, tilsett den med rosinene. Rør i sitron- eller appelsinskall, eple-, pære-, fikenterningene og de hakkede valnøttene.

[6] Hell røren i ovnspannen, glatt ut toppen med en slikkepott.

[7] Bak i 1 til 1 1/4 timer, eller til en kakenål stukket inn i midten, kommer ut ren. Kakens topp skal være gyldenbrun. Avkjøl kaken helt. Hvis du bruker den folieforede metoden, løfter du bare folien med kaken ut av pannen og når den er kald, fjern folien. Dette gjør det mulig å kutte hele kaken i firkanter uten sløsing langs kantene.

Tips: For fester og andre sammenkomster, stans ut små rundinger av kaken med et glass og plaser dem i små cupcake-papirformer. Dette blir den perfekte dessertfingermat med mange mennesker på besøk.

Denne oppskriften gir en 24 x 33 x 5 cm kake.