Pizza al Gorgonzola – Pizza med Gorgonzola og Valnøtter

pizza med gorgonzola og valnøtter_page

Denne pizzaen med blåskimmelost og valnøtter er en av Italias klassikere. Server den til middag med et glass rød- eller portvin. Ønsker du en mildere ostetype enn gorgonzola, så bruk den blåskimmelosten som du liker best. Også camembert og brie kan benyttes, og valnøttene kan erstattes med mandler eller pecannøtter

Ingredienser
pizzadeig med sammalt hvetemel *
4 spisekjeer (60 ml) «extra virgin» olivenolje
300 g gorgonzola (eller norzola) skåret i skiver
1 dl (60 g) valnøtter delt i to
1 spiseskje skall av sitron, grovrevet
nymalt pepper

Fremgangsmåte

[1] Lag pizzadeigen. Forvarm ovnen til 220° C. Bruker du bakestein eller –fliser, så legg dem i ovnen nå. Form deigen og drypp over 2 spiseskjeer olje. Dekk først med gorgonzola, så med valnøtter og dryss over sitronskallet og 1 spiseskje olje, pluss salt og nymalt pepper.

[2] Sett pizzaen i ovnen og la den steke i 10 minutter. Reduser varmen til 200° C og stek i ytterligere 10 minutter til skorpen er blitt gyllen. Drypp over resten av oljen (1 spiseskje) og server umiddelbart.

4 porsjoner

* Pizzadeig med sammalt hvete

En tyngre deig med mer smak enn den vanlige. Sammalt hvete går bra å bruke til mer robuste pizzaer og calzoner fordi den har høyere fiberinnhold og ikke vil heve like mye som deigen med finere mel. Dersom du ønsker fiber og smak, men vil ha en lett deig, kan du bruke halvparten sammalt og halvparten fint hvetemel.

Ingredienser
1 spiseskje tørr gjær eller
25 g (en halv pakke) vanlig gjær
2 dl lunkent vann (40° C)
6 dl (360 g) sammalt hvetemel,
pluss en ekstra dl til arbeidet med deigen
1 teskje salt
1 teskje «extra Virgin» olivenolje

Løs opp gjæren i en liten bolle, sammen med vannet. Rør sammen melet, og saltet i en stor bolle og form blandingen til en liten haug. Lag et krater på toppen og tilsett gjærblandingen og oljen. Rør rundt og rundt med en gaffel til blandingen gradvis lar seg forme, gå over til å bruke hendene og form massen til en jevn deig.

Denne oppskriften gir 600 g deig som er nok til en 30 cm (i diameter) pizza med sprø bunn, eller en tykkere på 24 cm.