Pizza alla Napoletana / Napolitansk Pizza

napolitansk pizza_page

Sammen med Pizza Margherita er denne spesialiteten fra Napoli en av de mest populære i Italia. Den serveres gjerne som forrett. Liker du ikke ansjos, kan kapers eller oliven brukes i stedet.

Ingredienser
grunnoppskrift for pizzadeig *
210 g mozzarellaost, skåret i tynne skiver
4 ansjosfileter, tørket og delt i to
8 friske tomater, skrelt og finhakket,
eller 8 hermetiserte tomater, moset,uten juicen
1 spiseskje tørket oregano
salt og nymalt pepper
4 spiseskjeer «extra virgin» olivenolje

Fremgangsmåte

[1] Lag pizzadeigen. Forvarm ovnen til 220° C. Bruker du bakestein eller fliser, så legg dem i ovnen nå.

[2] Form deigen til én stor eller flere små (ca. 5 cm forrett-størrelse) pizzaer. Dekk med mozzarella, legg på strimlene med ansjosfilet og fordel tomatene over. Dryss over oregano, salt og pepper, pluss 3 spiseskjeer olje til slutt.

[3] Sett i ovnen og la steke i 10 minutter. Reduser varmen til 200° C og la steke i ytterligere 10 minutter til skorpen er gyllen. Drypp over resten (1 spiseskje) av oljen og server umiddelbart.

4 porsjoner

* Grunnoppskrift for pizzadeig

Dette er en «moderne» deig som kan brukes til alle pizza varianter og som bygger på den klassiske pizzadeigen.

Ingredienser
1 Spiseskje tørr gjær eller 25 g (en halv pakke) vanlig gjær
2 dl lunkent vann (40° C)
6 dl (360 g) hvetemel, pluss 1 dl (60 g) til arbeidet med deigen
1 teskje salt
1 teskje «extra virgin» olivenolje

Fremgangsmåte

[I] Løs opp gjær og lunkent vann i en liten bolle. Rømsammen mel og salt i en stor bolle (eller på benken) og form en liten haug. Lag et krater på toppen av haugen, tilsett gjærblandingen og rør rundt og rundt med en gaffel, helst av tre, inntil melet gradvis blir i blandet inn. Fortsett å røre rundt til du kan forme deigen.

[II] Dryss det meste av det ekstra melet på benk eller bakebord og flytt deigen over dit. Elt deigen til den er glatt og henger godt sammen, ca. 10 minutter. Form den så til en ball. Smør innsiden av en stor bolle med olje og legg deigen i. Dekk godt til med plastfolie og la deigen heve i romtemperatur til den er dobbelt så stor, 30-60 min.

[III] Når den er ferdighevet tar du deigen tilbake på benken (der du på forhånd har drysset ut resten av det ekstra melet). Press forsiktig en del av luften ut av deigen for hånd, og begynn å forme den. Hold en hånd i sentrum av deigen og bruk den andre hånden til å dra ut, løfte og strekke deigen utover, til du har fått den tykkelsen du vil ha. Omtrent 6 mm tykk for en sprø  pizza, og rundt 12 mm for en tykkere og saftigere.

[IV] Snu deigen et par ganger (som hel leiv) og bruk gjerne kjevle etter hvert som deigen flates ut. Deigen skal være en anelse tynnere i midten enn i kantene. Løft opp et lite stykke av kanten, press sammen og lag en liten forhøyet kant.

[V] Flytt deigen til bakebrett eller -spade, dekk over med et bomullshåndkle og la den etterheve til den blir nesten dobbelt så tykk, ca. 20 minutter. Nå kan du fylle fylle og bake pizzaen.