Pjalt fra Røros

Tradisjonsbakst fra Røros funnet på nrk.no
Pjalt fra Røros

Pjalt, tradisjonsmat fra Røros, runde kaker som du steker på takke eller i tørr stekepanne. De ligner på sveler eller tykklefse, men lages av deig som kjevles og stikkes ut til runde kaker.

Ingredienser
2 kopper tjukkmjølk (eventuelt kulturmelk)
1 kopp smeltet smør
1/2 kopp lys sirup
1 ts hornsalt
1 ts natron
nok hvetemel til løs deig, men tørr nok til å kjevles

Slik gjør du

[1] Dette blir 25-50 pjalter. Lag gjerne deigen kvelden før, da blir den bedre å arbeide med.

[2] Rør sammen melk, smeltet smør og sirup. Rør ut hornsaltet i litt vann. Bland hornsalt, natron og mel i melkeblandingen. La deigen stå og svelle før den kjevles ut.

[3] Del deigen i fire, kjevle ut hver del til diameter cirka 70 centimeter og cirka 3 millimeter tykkelse. Stikk ut leiver på størrelse med et tefat. Restene tar du med i neste leiv.

[4] Leivene stekes på takke (varmen på 5-6) vel ett minutt på hver side. Fargen skal være lysebrun på begge sider.

[5] Pjalt serveres ferske med smør og brunost på.

Tips: Pjalt egner seg til frysing, og smaker som fersk etter opptining.

Advertisements