Plättar

En klassisk svensk takkebakstoppskrift funnet på
receptfavoriter.se

Plättar

Plättsmeten håller sig i kylen om du inte vill steka upp alla plättar på en gång. Plättar är goda med sylt, grädde eller glass. Räkna ca 7 plättar per portion. Bakar du plättarna med en del grövre grahamsmjöl passar de bra till förrätt och crepes också.

Ingredienser
2,5 dl vetemjöl eller
1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk salt
2 tsk socker
6 dl mjölk
3 ägg
3 msk smör eller margarin
0,5 tsk bakpulver (valfritt)
smör eller flytande margarin att steka i

7 portioner, ca 50 plättar

Tillagning

[1] Blanda mjöl, salt och socker i en skål.

[2] Rör ner 0,5 tsk bakpulver i mjölet om du vill ha mycket frasiga och fluffiga plättar.

[3] Vispa ner mjölk lite i taget och sedan ägg ett i taget. Vispa ihop till en jämn plättsmet.

[4] Smält smöret eller margarinet och rör i det i plättsmeten.

[5] Låt gärna plättsmeten stå i 2 timmar så blir den bäst. Det går bra att steka direkt eller vänta några minuter bara så att mjölet får svälla lite.

[6] Hetta upp plättlaggen eller en stekpanna.

[7] Smörj med smör, vispa upp smeten och häll i ett tunt lager smet ca 3/4 dl för varje plätt.

[8] Grädda plättarna ljusbruna på undersidan i någon minut på strax över medelvärme. Vänd dem sedan och grädda andra sidan.

[9] Lägg upp plättarna på fat eller tallrik efter hand (håll dem gärna varma under folie i ugnen på 75 grader).

[10] Njut plättarna nygräddade med sylt, vispad grädde eller glass.

Advertisements