Plukkfisk

En tradisjonsrett fra Vestlandet funnet på matprat.no
Plukkfisk

Tradisjonsrik norsk mat med antakelig opprinnelse fra Hordaland og Bergen. I disse dager spises denne retten over det ganske land, og alle “plukkfiskfamilier” har sin egen oppskrift. Noen bruker vanlig torsk eller klippfisk i stedet for lettsaltet torsk. Noen familier sverger også til sei og lyr, men en ting har de alle til felles. Et smakelig måltid.

Ingredienser

600 g lettsaltet torsk , kokt og renset
for skinn og bein og kuttet i terninger
10 stk potet
2 stk løk
1 stk purre
2 ss smør
1 ts salt
1 ts malt hvit pepper

Hvit saus:

4 ss smør
4 ss hvetemel
1 liter melk
1 ts salt
1 ts malt hvit pepper
ca. 1/4 ts revet muskatnøtt

12 skive bacon

Fremgangsmåte

[1] Kok potetene, avkjøl i kaldt vann og skjær dem i små terninger.

[2] Finhakk løk og skjær purreløk i så tynne skiver du kan.

[3] Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Spe med melk mens du rører og la sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk.

[4] Stek løk i smør til den er blank. Ha i potetterningene og ¾ av purren. Ha i den hvite sausen og vend inn fisketerningene. Smak til med salt, pepper og muskat.

[5] Sprøstek bacon i tørr panne.

Server med sprøstekt bacon og resten av purren. Tradisjonelt serveres plukkfisk med flatbrød og en god klatt med smør.