Plummeterten fra "The Light Years"

En bakeoppskrift inspirert av skjønnlitteraturen
funnet på theguardian.com

Plummeterten fra "The Light Years"

De var alle til middag – fjorten av dem rundt det enorme tre-pidestallsbordet utvidet til sitt ytterste og til og med da satt de trangt. De spiste fire stekte kyllinger, brødsaus, potetmos og brekkbønner etterfulgt av plommeterte og det som i hertugdømmet gikk under navnet blancmange.

Oversatt fra “The Light Years” av
Elizabeth Jane Howard


6 porsjoner

Ingredienser
8-10 modne engelske plommer
(Victoria plommer blir herlige her)
2 kanelstenger
1 ss sukker
Tertedeig:
200 g mel
20 g melis
En klype salt
100 g usaltet smør, kaldt rett fra kjøleskapet
1 eggeplomme
Frangipane: *
125 g usaltet smør, myknet
125 g demerara (uraffinert rørsukker)
125 g malte mandler
1 egg
1/2 ts vaniljesukker

* Frangipane (/ frændʒᵻˌpæn, -ˌpeɪn /) er et kakefyll laget av eller smaksatt med mandler. Frangipani; italiensk uttale: [ˌfrandʒipaːni] er avledet fra frangere il pane (italiensk for “som bryter brødet”). Dette fyllet kan brukes på en rekke måter, inkludert kaker og i slike terter som Bakewell tart og  Conversation tart.

Fremgangsmåte

[1] Forvarm ovnen til 170 C. Del plommene i to på langs. Fjern steinen, og ordne dem, kuttsiden opp i en ovnssikker form. Skyv kanelstengene inn mellom blommene, og dryss en spiseskje sukker over frukten. Bak dem i ovnen i 30 minutter, og sett de deretter til side for å avkjøles.

[2] Mens blommene bakes lager du terteskallet. Ha mel, melis og salt i en bakebolle og kutt smøret i terninger og gni de inn i blandingen til deigen ligner brødsmuler. Tilsett eggeplommen og kna deigen sammen med hendene til godt blandet. Prøv å ikke overarbeide deigen her; stopp så snart den kan samles til en ball. La deigen ligge i kjøleskapet i 20 minutter.

[3] Når deigen har hvilt, rull den ut til den er på tykkelsen på en tyvekroning. Smør terteformen og overfør deigen forsiktig til den. Skyv det forsiktig inn i hjørnene, og tett igjen eventuelle sprekker. Trim vekk overheng deig. La deigen kjøle seg i kjøleskapet i 20 minutter.

[4] Krøll sammen et ark med bakepapir i en ball, legg den deretter i terteformen (det går lettere på denne måten). Fyll papiret med bønner eller ris som du bruker til blindbaking. Sørg for at du trykker dem inn i hjørnene. Overfør terten til ovnen og bake i 20 minutter, fjern deretter bønner/ris og papir og bak i ytterligere fem minutter, til tertebunnen er gyllen.

[5] Mens terteskallet er i ovnen, kan du  lage frangipanen. Rør smør og sukker sammen til blandingen er lys og kremaktig, så rører du i egg og vanilje og folder inn de malte mandlene. Når tartskallet er gyllent, fyll frangipanen i det og bake i ovnen i ytterligere tjuefem minutter.

[6] Fjern terten fra ovnen, og la den avkjøles i formen i fem minutter. Fjern terteskallet fra formen, avkjøl til romtemperatur, og deretter legger du plommene på toppen av frangipan. Server terten med noe syrlig – crème fraîche, rømme eller yoghurt, alle tre vil fungere bra.

Advertisements