Polarbrød

polarbrød_godt_page

Polarbrød er ypperlig matpakkebrød, og du kan enkelt lage gode polarbrød selv. Lag ekstra mens du først er i gang, de kan godt fryses og tas opp igjen når du skal bruke dem.

Oppskriften er hentet fra kokeboken “Trines mat 2”.
Foto: Trine Sandberg
trinesmatblogg.no

Ingredienser
150 g havregryn eller havremel
500 g fullkornshvetemel eller annet finmalt grovt mel
300 g hvetemel, siktet
15 g gjær eller 0,5 pose tørrgjær
1 ts sukker
1.5 ts salt
4.5 dl melk
2 dl vann
1 dl solsikkeolje eller annen nøytral matolje

Slik gjør du

[1] Kjør havregrynene i en kjøkkenmaskin med kniver til de er ganske finmalte, eller bruk havremel. Ha alt det tørre i bakebollen sammen med gjæren.

[2] Tilsett melk, vann (ca. 25 grader) og solsikkeolje, og kjør det deretter på lav hastighet i kjøkkenmaskinen til alt er godt blandet. Kjør det deretter på middels hastighet, totalt ca. 10 minutter. Deigen skal være smidig og ikke for kompakt. Justér eventuelt med hvetemel/vann dersom deigen er løs/kompakt. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 1 time.

[3] Ha deigen på bakebordet og del den i to like store emner. Del hvert av emnene i ca. 12 jevnstore biter og trill til boller. Kjevle bollene ut til de er ca. 1/2 cm tykke, og 10-11 cm i diameter. Legg brødene på bakepapirkledd bakebrett. Prikk brødene med spisepinner eller lignende, og la dem etterheve i 10-15 minutter.

[4] Stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i 9-10 minutter, eller til brødene er gylne under og gjennomstekte. Avkjøles på rist og under et klede, slik at de holder seg myke.

[5] Når brødene er helt avkjølt, bør de pakkes i plast og legges i fryseren. Ta opp ønsket antall brød og la dem tine i romtemperatur eller i kjøleskapet (over natten, hvis du skal ha dem tidlig om morgenen). Ønsker du lunkne polarbrød, kan du varme dem ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter, eller i brødristeren.

[6] Del gjerne brødene på langs og fyll «lommen» med pålegg og grønnsaker etter smak og behag.