Portvinsgravet Lammefilet

Portvinsgravet Lammefilet

Historikk: Denne oppskriften kommer opprinnelig fra Nordland og finnes i mang en bestemors håndskrevne kokebok. Oppskriften kan spores tilbake til begynnelsen av forrige århundre, men det er ikke usannsynlig at den er ennå eldre.

Det tradisjonelle tilbehøret var flatbrød og rømme, og fileten ble lagt i kjelleren for modning da det ikke var mange kjøleskap å oppdrive i de dager. Lofoten har som kjent hatt nære relasjoner til kontinentet i forbindelse med eksport av tørrfisk og saltfisk, og det har derfor vært tilgang på litt edlere ingredienser, slik som portvin.

Antall porsjoner 4

Ingredienser
1 ytrefilet av lam
½ dl sukker
1 dl salt
½ dl portvin

Fremgangsmåte

[1] Bland salt, sukker og portvin. Ha marinaden i en dobbel frysepose og legg fileten i blandingen – la det modnes i to døgn i kjøleskap.

[2] Når fileten er ferdig gravet tørkes den og skjæres i tynne, fine skiver.

[3] Retten kan for eksempel serveres med rømme og flatbrød. Vil du gjøre mer ut av retten kan den serveres med frisk grønn salat, ristede gresskarkjerner og nykvernet pepper over. En frisk potetsalat vil også passe utmerket til gravet kjøtt.

Det er en riktig tradisjonell rett, server den gjerne med et herlig øl som akkompagnement.