Potetballer fra det 18ende Århundre

En traditional amerikansk middagsoppskrift
funnet på
recipes,history.org
Potetballer fra det 18ende Århundre

Kanskje det mest interessante aspektet ved denne oppskriften er Mary Randolphs rettledning om å koke poteter med skinnet på for å holde på stivelsen til steking. I mange historiske oppskrifter er teknikken ikke forklart slik man gjør i moderne oppskrifter. Imidlertid antok 1700-tallets kokebokforfattere at leseren allerede var kokke og at de var kjent med en rekke forskjellige teknikker.

Original oppskrift fra det 18. århundre

Mix mashed potatoes with the yelk of an egg, roll them into balls, flour them, or cover them with egg and bread crumbs, fry them in clean dripping, or brown them in a Dutch oven. They are an agreeable vegetable relish and a supper dish.

— Randolph, Mary. “The Virginia Housewife.” side 120.

21st Century oppskrift

Ingredienser
900 g melne poteter
1 egg pluss 1 eggeplomme
2,5 dl vegetabilsk olje

mel eller krydrede brødsmuler

Fremgangsmåte

[1] Kok poteter med skinnet på til de er møre. Dette vil beholde stivelsen i potet og få ballene til å henge sammen bedre.

[2] Helle av vannet og la potetene avkjøles litt før du skreller og moser dem.

[3] Tilsett eggeplommen til potetmosen og bland godt med en gaffel eller lignende. Smak til med med salt og pepper.

[4] Da dette er en veldig klebrig blanding, er den enkleste måten å lage ballene på å ha mel på  hendene først. Deretter tar du en spiseskje av blandingen om gangen, former de til baller og legg dem i et fat med mel.

[5] Pisk det gjenværende egget. Dypp potetballene i egget, rull dem deretter i brødsmuler til de er dekket over alt.

[6] Etter at alle ballene er ferdig dekket med brødsmuler, sett de i kjøleskap i 15 minutter til en time.

[7] Disse potetbllene kan bakes i en ovn på 175 grader i ca. 10 til 15 minutter til de er lett brunet. Eller, for å oppnå en bedre smak, stek dem i vegetabilsk olje til de er lett brunet.

Advertisements