Pumpes – Kjøttboller

En historisk oppskrift funnet på CookItPumpes - Kjøttboller

Dette er den opprinnelige oppskriften:

‘Take fayre buttys of vele and hewe hem,and grnd hem,and wyth eyroun(eggs); caste powder pepyr, gyngere, safroun, galingal and herbes also raysonys of coraunce. Sethe in a pan wyth fayre water. Than putte it on a spete round and lete hem rosty. Serve hem forth.’

Pommeaulx (forkortet)

Det finnes mange versjoner av disse kjøttboller, noen inneholder frukt, andre mandler og et utvalg av urter og krydder. Originale middelalder oppskrifter inneholder ikke målinger og dyktige kokker dømte mengdene på øyemål.

Kjøttretter ble krydret og servertes ofte med frukt. (Servering av svinekjøtt med eple, lam med rødbærende gelé og våre kjøttkaker med tyttebærsyltetøy stammer fra denne tradisjonen.)

Krydder var dyrt, men veldig populært i middelalderens diett. Mange har sagt at dette var å skjule smaken av dårlig kjøtt. Moderne matforskere tror ikke på dette, å spise dårlig kjøtt ville gjort folk syke.

Ved hjelp av krydderet reflektertes rikdom og status og det demonstrerte ferdighetene til kjøkkenstaben. Galingale er litt som ingefær, men langt mer duftende. Det er verdt å bruke hvis du kan få tak i det.

Ingredienser
900 g malt kjøtt (kalvekjøtt, svinekjøtt, lam
eller en kombinasjon)
2 egg
1 ts salt
1/2 ts hver av galingale, ingefær og muskatblomme
(Hvis du utelater galingale, øk mengden ingefær)
1/4 ts hver av kanel og kardemomme
1/8 ts malt nellik
2 ss hakket persille

Variasjon: Tilsett 3 håndfuller av rips og sort pepper til kjøttet.

Fremgangsmåte

[1] Legg det malte kjøttet i en panne eller en bolle.

[2] Pisk to egg lett og tilsett de kjøttet.

[3] Tilsett kjøttet salt, krydder og hakket persille.

[4] Bland godt slik at eggene og krydderne blir jevnt fordelt i kjøttdeigen.

[5] Lag boller av kjøttdeigen, ca 5 cm i diameter.

[6] Kok bollene i vann i 5 minutter, og grill de deretter eller brun de til de er gjennomstekte i en grunn stekepanne, snu de 2 eller 3 ganger under stekingen.

Serveres varme. (Kjøttbollene er også veldig gode kalde.)

Advertisements