Räkmousse

Ett gott startrecept som finns på recept.nu
Räkmousse

Ingredienser
2 gelatinblad
200 g stora räkor med skal
1 ägg
1 dl crème fraiche
1 msk chilisås
lite pressad citron
havssalt
cayennepeppar
1 msk vitt vin

Tillagning

[1] Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Skala räkorna och finhacka dem.

[2] Dela ägget och rör ner gulan och crème fraichen i räkhacket. Smaksätt med chilisås, citron, salt och cayennepeppar, det ska vara lite sting i moussen.

[3] Krama ur gelatinbladen och smält i vinet på svag värme. Rör ut med en matsked av räksmeten och blanda sen ner det tillbaks. Det här gör jag för att inte gelatinet ska stelna snabbt i klumpar i moussen.

[4] Vispa vitorna till riktigt hårt skum. Vänd försiktigt ner vitan i räksmeten. Smaka av om du vill ha mer kryddning. Fyll i små glas, ställ i kylen ett par timmar att stelna.

[5] Garnera med räkor, citron och citronmeliss eller dill.

Tips från kocken: “Du kan också låta moussen stelna i små portionsformar. Vid serveringen doppar du formen en kort stund i varmt vatten och drar en kniv runt kanten så går de lätt att stjälpa upp.”

Advertisements