Rödbetssoppa

En tradisjonell svensk grønnsaksuppeoppskrift
funnet på
godmat.org
Rödbetssoppa

Det är härligt på förhösten när de första rödbetorna skördas och äts som primörer lättkokta med en klick smör. När de förlorat sitt nyhetsbehag gör jag gärna soppa på dem. Receptet är väl beprövat, men om jag vill addera en extra kick på soppan så serverar jag färskriven pepparrot till, denna älskliga undergörare inom gastronomin.

4 portioner

Ingredienser
1 st gul lök
1  vitlöksklyfta
1 msk smör
2 msk tomatpure
5 st färska rödbetor
8 dl vatten
1 tsk röd vinäger
1 st tärning grönsaksbuljong
2 st lagerblad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Garnering:
4 skedar crème fraîche
Kryddgrönt, gurka

Tillagning

[1] Skär löken och vitlöken i tunna skivor. Skala och skär rödbetorna i småbitar. Fräs lök och vitlök försiktigt i smöret tills glansigt i en gryta på relativt svag värme. Tillsätt tomatpuren och rör om.

[2] Lägg rödbetorna i grytan. Tillsätt vatten, vinäger och buljong samt lagerblad, peppar och salt. Koka soppan i 30 minuter så rödbetorna blir mjuka.

[3] Mixa soppan med en mixerstav. Späd soppan vid behov och smaka av med salt och peppar. Häll upp i skålar och garnera med en klick yoghurt och kryddgrönt.

Advertisements