Reinsdyrstek er nærmest ferdigkrydret fra naturens side med en deilig viltsmak. Den gamle klassiske steken har blitt modernisert i denne oppskriften, og serveres her med ovnsbakt rødkål og en fløyelsmyk pastinakkpuré.
Ingredienser:
1 1⁄2 kg surret reinsdyrstek
1 1⁄2 ts salt
1 1⁄2 ts pepper
2 ss smør til steking
Rødkål:
1 vaniljestang
1 stk finsnittet rødkål
3 stk rødt eple delt i 4
150 g frosne bringebær
100 g bløtlagte tørkede fiken delt i 2
2 dl rødvin
1 dl balsamicoeddik
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts sukker
Pastinakkpuré:
800 g ferdig skrelt pastinakk
1 l vann
120 g smør
1 dl melk
1⁄2 ts nykvernet pepper
1 ts salt
Fremgangsmåte:
[1] Gni inn reinsdyrstek med salt og pepper.
[2] Brun den raskt på alle sider i en varm stekepanne med smør.
[3] Legg steken i en langpanne og stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av steken. Sett langpannen i stekeovn på 125 °C. Når steketermometeret viser ca. 55 °C har steken en rosa snittflate og er medium stekt. Ved ca. 75 °C er den gjennomstekt, dette tar ca. 2 timer. La steken hvile i 15-20 minutter før du skjærer i den.
NB: Ha gjerne rotgrønnsaker og vann sammen med steken i den ildfaste formen om du ønsker kraft som base til en god saus. Kraften kan også fryses.
[4] Splitt vaniljestang og skrap ut vaniljefrø. Ha rødkål, eple, bringebær, fiken, vaniljestang og -frø i en ildfast form. Hell på rødvin og eddik. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den i stekeovn i ca. 1 ½ time. Smak til med salt og sukker.
NB: Er det mye væske igjen i formen, hell den over i en liten kjele, kok inn og ha den tilbake sammen med rødkålen.
[5] Skrell pastinakk og kutt i mindre biter. Kok pastinakkbiter møre i en kjele med vann. Hell av kokevannet, sett kjelen tilbake på plata og damp pastinakken litt. Se til at det ikke svir seg.
[6] Mos pastinakken ved hjelp av stavmikser eller hurtigmikser. Tilsett smør og melk. Kjør maskinen til du har en jevn puré og smak til med salt og kvernet pepper.
[7] Ta av “strømpen”, skjær steken i pene skiver og server med ovnsbakt rødkål og persillerotpuré.