Ribbesylte

141_ribbesylte_thumb[3]
Sylte er et klassisk norskt julepålegg som mange fortsatt lager hjemme. Den kan være laget av ribbe som i denne oppskrift eller fra kjøttet i grisehodet. Den siste var en tradisjon i mitt barndomshjem, og min søster og jeg syntes det store grisehode moren vår kom hjem med hver jul var både fascinerende og ekkelt. På den annen side, hadde vi ikke det minste imot det ferdige produktet. Og sylte er fortsatt en av de tingene jeg ser frem til når det nærmer seg jul.

Sylte blir vanligvis spist på grovt brød toppet med enten sterk, søt, skandinaviske sennep eller syltede rødbeter eller rullet inn i lefse med samme tilbehør.

Ingredienser
1 kg svineribbe med svor
11⁄4 ss salt
1 ts pepper
1 ts malt nellik
1 ts malt allehånde
1 ts malt ingefær
5 ts gelatinpulver
1⁄2 finhakket løk
(kan sløyfes)

141_ribbesylte_01_thumb[2]

Fremgangsmåte:

141_ribbesylte_02_thumb[2]
[1] Ta ut bena med en skarp kniv. Skjær langs begge sidene på benet. Skjær så under, og vipp det ut.

141_ribbesylte_03_thumb[2][2] Kok opp vann og legg ribbestykket i. Trekk ved kokepunktet i ca. 2 1/2 time.

[3] Bland sammen krydder, gelatinpulver og løk. Kle en brødform (ca. 1 1/2 liter) med plastfolie.

141_ribbesylte_05_thumb[2]
[4] Ta opp ribben og la den renne av seg. Ta av svoren og skjær ribben i skiver på langs.

141_ribbesylte_06_thumb[2]
[5] Legg svoren ned i formen først, ha på litt krydderblanding, og legg på neste lag med kjøtt. Legg kjøtt og krydder lagvis. Pakk plastfolien over sylten til slutt, legg på 2-3 kilo press og sett den kjølig til neste dag.

141_ribbesylte_07_thumb[2]
[6] Ribbesylten er klar til å skjæres i tynne skiver. Det passer utmerket med sennep, rødbeter og lefse til.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s