Risgrøt med Mandel og Kirsebærkompott

Almond rice pudding and cherry compôte_BBCfood_page_thumb[2]

Dette er en tradisjonell skandinavisk oppskrift som vi vel mest forbinder med Danmark når den serveres med kirsebærkompott. Retten servers ofte som en del av et julebord – en hel mandel blir skjult i grøten og den som finner den, får en ekstra presang. Toppet med kirsebærkompott blir grøten ekstra spesielt.

Forberedelse tid: mindre enn 30 minutter
Koketid: 30 minutter til 1 time
4 porsjoner

Ingredienser
1,2 liter helmelk
300 g kort kornet ris eller grøtris
15 g smør
3 ss finkornet sukker
1 vaniljestang, splittet
100 g forvellet mandler, finhakket
Til kirsebærkompotten:
500 g kirsebær, uten stener
100 g sukker
1 sitron, bare juicen
2 ts arrowroot (pilerot)*
kirsch, etter smak (valgfritt)
Til serveringen:
100 ml kremfløte, pisket

Fremgangsmåte

[1] ha melk, ris, smør, sukker og vaniljestang i en stor kjele. Varm det veldig sakte, til det er nesten på kokepunktet, og skru varmen ned. Kok i ca 30 minutter på en svært lav varme under omrøring for å sikre at det ikke fester seg til bunnen.

[2] I mellomtiden lager du kirsebærkompotten. Ha kirsebær i en kjele sammen med sukkeret, sitronsaft og 300 ml vann. Varm sakte opp under omrøring, til sukkeret er oppløst, deretter lar du det småkoke i ca 10 minutter, til kirsebær er litt myknet. Bland arrowroot med litt vann og rør til en jevn røre. Tilsett blandingen kirsebærene som småkoker og rør til sausen tykner litt. Tilsett Kirsch, hvis du bruker det.

[3] Rør mandlene inn i pudding. Serveres pudding med en klatt pisket krem ​​og en stor skje av kirsebærkompott.

Oppskrift Tips: I Skandinavia blir denne retten tradisjonelt servert kald. La den avkjøles til romtemperatur før du setter den i kjøleskapet. Når du er klar til å servere den, pisker du fløten til den er på myk topp stadiet og rør det inn i risgrøten.

*Arrowroot (pilerot) er en tropisk plante som formerer seg via rotitløpere. Disse røttene blir tørket og malt til et fint pulver. Dette er glutenfritt og lett å fordøye.

Arrowroot fungerer flott som gjennomsiktig fortykningsmiddel (spesielt når du trenger en klar jevning) i sauser, supper og desserter. I hjemmelaget is vil det forhindre dannelse av iskrystaller, men egner seg ikke alltid i bakst.