Rom og Valnøtt Gugelhopf

rum and walnut gugelhopf_page_thumb[2]

Navnet Gugelhopf, eller Kugelhopf, er avledet fra formen på den gammeldagse rillede ringformen som bruktes før i tiden, Kugel betyr ball. Denne oppskriften er tilpasset til å bli bakt i moderne ringformer.

Serverer 8-10

Ingredienser
1 ts super fint sukker
1,5 dl lunken melk
to 7 g  pakker tørrgjær
1,5 dl rosiner
0,7 dl rips
2 dl pluss 1 ss ubleket mel
1 dl blandet kandiserte citrusskall
1 dl grovhakkede valnøtter
noen dråper vaniljeekstrakt
1 dl superfine sukker
en klype salt
2 ss rom
3 egg, lett pisket
10 ss usaltet smør, myknet
finrevet skall av 1 sitron
Icing:
12,5 dl melis
1 ss varmt vann
1 1/2 ss rum

Fremgangsmåte

[1] Løs opp 1 ts sukker i melken og rør inn gjær. Sett til side på et lunt sted i ca 10 minutter, til blandingen skummer.

[2] Hell kokende vann over rosiner og rips, rør i 1 minutt, deretter la det renne godt av seg og tørk blandingen på et kjøkkenhåndkle. Plasser i en bolle og dryss med en spiseskje med mel. Tilsett de blandede kandiserte citrusskallene og valnøtter. Bland vaniljesukker med 1 dl superfine sukker, og tilsett det finrevne sitronskallet.

[3] Sikt det resterende melet med salt i en bolle og lag en fordypning i midten. Hell i gjærblandingen med rom, egg, smør og finrevet sitronskall. Bland til en deig og kna i 10 minutter. Kna i frukt, kandisert skall og nøtter.

[4] Legg deigen i en stor oppvarmet bolle, dekk med plastfolie og la den heve på et lunt sted i 1 1/2 – 2 timer eller til dobbel størrelse.

[5] Smør en ringform lett. Elt deigen i 5 minutter, deretter har du den i ringformen. Dekk til og la den heve på et lunt sted i 20-30 minutter eller til deigen har steget til toppen av formen.

[6] Forvarm ovnen til 175° C. Stek i 45-50 minutter.

[7] Avkjøl kaken i formen i 10 minutter, deretter vend den på en rist til avkjøling.

[8] For å lage glasur, sikt melis inn i toppen av en dobbel kjele over kokende vann, og rør inn vann og rum. Rør over kokende vann til glasuren er bare lunken. Drypp glasuren over toppen av kaken og la den stivne.

Advertisements