Rugboller

222_Rugboller_thumb[4]

Herlige rugboller på et fat på lunsjbordet, eller påsmurt med favorittpålegget i nistepakken. Disse “sunne” bollene kan du imponere med til til helgen.

Du trenger:
1½ dl havregryn
1 dl Tine Melk Lett
5 dl vann
25 g gjær
1 ss salt
2 ss honning
10 dl hvetemel (ca.)
2½ dl rugmel
Til utbaking:
1 – 2 dl hvetemel

Denne oppskriften gir 12 – 15 boller

Fremgangsmåte:
[1]
Sett ovnen på 220° C. Rist havregrynene i en tørr panne et par minutter, til de blir gylne.

[2] Varm melk og vann til 37 °C. Smuldre gjæren i en bolle og rør den ut i lunken melk. Tilsett salt, honning, mel og 1 dl ristede havregryn. Rør deigen sammen. Sett den til heving under plast på et lunt sted i ca. 1 1/2 time.

[3] Hell deigen ut på et meldrysset bord og form deigen til avlange boller. Deigen skal være luftig og lett.

[4] Legg bollene på bakepapir på stekeplaten og dryss over resten av havregrynene.

[5] Stek bollene midt i ovnen i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.

Tips: Ved all gjærbakst vil melmengden være omtrentelig og det er viktig å begynne med minste mengde mel. Det er lettere å justere deigen til passe konsistens med mer mel om den er for løs, enn det motsatte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s