Sack Posset – En Rik Pudding Som Kurerer Alle Onder

sack posset – a rich pudding to cure all ills_page_thumb[2]

Selv om den ligner på en syllabub, er posset mye rikere fordi den er mer som en vaniljesaus enn en tykk krem. Possets ble servert i keramiske Possetkopper, som så litt ut som en tekopp men med to hanker. De var vanligvis svært dekorative og ekstremt dyre. Denne retten er derfor av høy standard. Posset var opprinnelig mer en drink enn en pudding og ble ofte gitt til folk i rike husholdninger når de følte seg uvel.

Min Herre Carlisle’s Sack-Posset original oppskrift:

Take a pottle of Cream, and boil in it a little whole Cinnamon, and three or four flakes of Mace. To this proportion of Cream put in eighteen yolks of eggs, and eight of the whites; a pint of Sack; beat your eggs very well, and then mingle them with your Sack. Put in three quarters of a pound of Sugar into the Wine and Eggs, with a Nutmeg grated, and a little beaten Cinnamon; set the Bason on the fire with the Wine and Eggs, and let it be hot. Then put in the Cream boiling from the fire, pour it on high, but stir it not; cover it with a dish, and when it is settlede, strew on the top a little fine Sugar mingled with three grains of Ambergreece, and one grain of Musk, and serve it up.

Oppskriften er fra: The Closet of the Eminently Learned Sir Kenelme Digbie Kt. Opened, bedre kjent som The Closet Opened, en engelsk kokebok først trykt i 1669. Den er visstnok basert på tekster av Sir Kenelm Digby og ble som tittelensiden stater “utgitt med hans sønn samtykke”.

Boken gir oppskrifter på tradisjonelle engelske retter som paier, kaker og syllabub, men også reflekterer over Digbys reiser rundt i Europa, med oppskrifter som “Pan Cotto, som Cardinalene spiser i Roma”. Boken gir et ekko fra tidliger tider med noen hundre oppskrifter på mjødbrygging.

Oppskriften i modernisert utgave

Blir 8-10 possetkopper eller tekopper

Ingrediens
850 ml tynn fløte (20 %)
1 kanelstang
1 muskatblomme flak
6 eggeplommer
3 eggehviter
230 ml sherry eller madeira
(For en alkoholfri utgave, bruke appelsin eller sitron juice)
100 g demerarasukker

Fremgangsmåte

[1] I en mellomstor kjele, bring fløten til et lett oppkok med krydder, og deretter fjerne kjelen fra varmen.

[2] Pisk eggeplommer og hvite i en ren kjele, og hell i sherry (eller juice, hvis ønskelig) og sukker. Sett kjele over middels høy varme og la det småkoke under omrøring; ikke la det fosskoke. Skru ned varmen og hell fløten i eggedosisen, vispe hele tiden. Fjern fra varmen.

[3] Hell blandingen i possetkopper eller tekopper og la den hvile i et par minutter. Serveres med en skje mens den fortsatt er varm eller avkjøl i kjøleskapet hvis du foretrekker det.