Salmagundy Salat

Salmagundy Salat

Salmagundy Salat er egentlig den samme oppskriften som georgiske ‘salamongundy’, men ettersom matmotene endret seg ble retten til en liten, delikat individuell salat og ble servert som en del av Afternoon Tea, snarere enn som den hovedretten det hadde vært.

Hele retten ble laget i en liten tekopp og hvelvet på en tallerken som en enkelt porsjonsalat. Victoria- og Edwardtidens britter gjorde Afternoon Tea svært fasjonable. Scones, små kaker og agurksmørbrød hadde alle sin plass ved  den fasjonable teserveringen.

Ingredienser
2-3 salatblad, strimlet fint
1 stykke stekt kyllingbryst
1 kokt løk
1 hardkokt egg
Et utvalg av: surkål, druer, ansjos,
sylteagurk, brønnkarse, spinat, sitronskiver,
agurk skiver og kapers
Dressing:
1 ss fullkornsennep
4 ss vineddik
1/2 ts salt
1/2 ts malt pepper
1 dl olivenolje

Visp disse sammen, smak og juster etter behov. Serve dryppet over salaten eller i en skål slik at alle kan forsyne seg selv.

Fremgangsmåte

[1] Bruk en porselenstekopp som salaten form.

[2] Start ved å skjære salaten fint og legg den i et tynt lag i bunn av koppen.

[3] Så et tynt lag med egg, så et med kylling så et med  løk.

[4] Så forsetter du på samme måte med resten av ingrediensene. Pass på at hvert lag er pakket ganske tett, men ikke knust. La det være litt plass på toppen av koppen til litt mer salat.

[5] Fyll koppen til randen med den siste av salaten og plasser en tallerken over toppen.

[6] Snu koppen opp ned mens du holder skålen på plass.

[7] Løft koppen forsiktig av og du bør ha en pen, miniatyr lagdelt salat på tallerkenen.

[8] Server med litt dressing eller sitronsaft dryppet over toppen.