Salte Vaniljekarameller

En gotterioppskrift funnet på nrk.no
Salte Vaniljekarameller

Hjemmelaget gotteri har lange tradisjoner i Skandinavia. Lag den salte versjonen i oppskriften eller gi karamellene lakrissmak med lakrispulver. Prøv med kardemomme for julesmak, eller lag karameller med smak av sitrusskall.

Ingredienser
5 dl fløte
250 g sukker
125 g lys sirup
50 g smør
Frøene fra 1 vaniljestang
1/2 ts flaksalt
Ekstra smak:
2 ts lakrispulver eller
1 ts støtt kardemomme eller
Revet skall av 1 lime, 1/2 sitron eller 1/2 appelsin

Slik gjør du

[1] Kok alle ingrediensene i en tykkbunnet gryte eller kasserolle, til en gyllen og veldig tyktflytende masse. Rør med jevne mellomrom, og rør ofte mot slutten. Karamellen er ferdigkokt når den begynner å slippe bunnen i gryta, er pent brun, seig og elastisk. Bruk gjerne et termometer og sjekk at karamellmassen er cirka 120 grader. Du kan også dryppe litt karamellmasse over i iskaldt vann for å sjekke konsistensen.

[2] Trekk gryten til side og rør eventuelt inn lakrispulver, kardemomme eller sitrusskall.

[3] Hell karamellen over i en liten form (cirka 20 x 20 cm) kledd med bakepapir. La karamellen stå til avkjøling i romtemperatur. Skjær karamellen i passende biter. Rull eventuelt hver bit i litt ekstra lakrispulver.