Sjokolade Blanc Mange

En oppskrift med lang historie funnet i  “One Hundred Tested
Recipe”  utgitt av Carnation i 1921

Sjokolade Blanc Mange

Blanc mange (/ blə’mɒnʒ / eller / bləmɑːndʒ /, fra fransk blanc-manger Fransk uttale: [blɑmɑʒe]) er en søt dessert som vanligvis er laget med melk eller krem og sukker tyknet med gelatin, maisstivelse eller Irish Mos (en kilde til karragenan) , Og ofte smaksatt med mandler.

Retten blir vanligvis laget i en form og serveres kald. Selv om den tradisjonelt er  hvitt, blir blanc manges ofte gitt alternative farger. Noen lignende desserter er bayersk krem, panna cotta, annin tofu, den tyrkiske muhallebi og haupia.

Den historiske blanc mange oppsto en gang i middelalderen og besto vanligvis av capon eller kylling, melk eller mandelmelk, ris og sukker og ble ansett som en ideell mat for syke. Tavuk göğsü er en søt, moderne tyrkisk pudding laget av ristet kylling, som ligner den middelalderske europeiske retten.

Ingredienser
1/4 ts. salt
4,75 dl Vikingmelk Eller Carnation (Fås hos Meny)
55 g usøtet sjokolade
0,6 dl sukker
1,2 dl maisenna
1 ts. vanilje
6 dl vann

Fremgangsmåte

Bland 4,75 dl vann og Vikingmelk; Hell inn i varmebestandig bolle over kokende vann og bring til kokepunktet. Bland in maisenna, sukker og salt; Fortynn med den gjenværende 1,2 dl vann. Tilsett til den første blandingen mens du rører hele tiden. Tilsett smeltet sjokolade, rør av og til til blandingen blir tykkere. Kok femten minutter. Tilsett smaksstoffer; hell blandingen i en form, avkjøl og server med pisket Vikingmelk *.

* Pisket Vikingmelk

Ha Vikingmelk i en varmebestandig bolle over kokende vann. La koke i 20 minutter. Avkjøl. Når den er grundig avkjølt, pisk raskt, ved hjelp av en stavmixer.

Hvis du ønsker en tykkere krem, tilsett en eggehvite etter at melk er tilberedt og fortsett som ovenfor.