Skånsk Ugnspannkaka med Fläsk och Lingon

371_skånsk ugnspannkaka med fläsk och lingon

Äggakaka. Skånsk äggakaka är en slags ugnspannkaka som serveras med stekt fläsk och lingon. En av skånes landskapsrätter. Äggakaka är för två personer och det är rätt lagom att laga en äggakaka för två i en ugnsfast stekpanna. Lagar du för fler så kan du dubbla receptet och ta en större stekpanna eller ugnsform och öka tiden i ugnen samt sänka värmen till 200 grader sista 10 minuterna.

Ingredienser:
4 ägg
4 dl mjölk
4 msk vetemjöl
3 krm salt
1 krm nymald vitpeppar
Att servera till äggakaka:
200 g rimmat sidfläsk, 3-5 skivor var
rårörda lingon

2 portioner

Tillagning

[1] Sätt ugnen på 225 grader.

[2] Stek fläsket knaprigt under tiden i en gjutjärnspanna eller ugnsfast teflonpanna.

[3] Vispa under tiden ihop ägg, mjölk, mjöl, salt och vitpeppar i en bunke.

[4] Ta upp fläsket och lägg över det i en annan panna. Lämna flottet kvar i pannan.

[5] Häll sedan i äggakakssmeten i den varma stekpannan och sätt in i ugnen samt grädda äggakakan i ca 15 minuter.

[6] Skaka på äggakakan och se så att den har stelnat och ej är blaskig i mitten.

[7] Värm på fläsket mot slutet av gräddningen.

Ta ut äggakakan och servera den med det varma fläsket samt rårörda lingon.

Advertisements