Slik Lager Du Smør Hjemme

Making Butter at Home_page_thumb[2]_thumb

Alt er bedre med smør – Lag smør hjemme
ved hjelp av moderne kjøkkenutstyr

Joyce White, som driver A Taste of History med Joyce White skriver: En av de første historiske matlagingsferdigheter jeg lærte var hvordan man lager smør i en smørkinne. Inntil jeg laget smør selv hadde jeg aldri forstått trinnene som er nødvendige for å sikre at smøret blir av beste kvalitet.

Har du ikke en skikkelig Kinne? Ikke noe problem. Følg de enkle trinnene nedenfor for å lage smør i et moderne hjemmekjøkken ved hjelp av moderne utstyr og kremfløte.

Kremfløte

Jeg har lest mange mathistorikere hevde at du ikke kan lage smør av ultra-pasteurisert kremfløte. Pasteurisering er den prosessen der produkter varmes opp for å drepe sykdomsfremkallende mikroorganismer. Ultra-pasteurisering er når produktene blir varmet opp til en høyere temperatur enn ved vanlig pasteurisering. Noen hevder at den høye temperaturen som brukes for ultra-pasteurisering gjør det umulig for smør å danne seg. Av egen erfaring kan jeg si med definitiv sikkerhet at smøret kan lages av ultra-pasteurisert fløte med stor suksess.

Her er hva du trenger
1 liter kremfløte (uansett merke eller type)
Dette vil gi nesten en halv kilo ferdig smør
Stående elektrisk mikser eller lignende med stor bolle
Skinkelerret eller et tynt kjøkkenhåndkle
Dørslag
Bolle
Kaldt vann

Joyce White fortsetter:

Slik lager du smør

[1] Jeg foretrekker å bruke kremfløte som har stått ute i romtemperatur i noen timer eller over natten. Du trenger ikke å gjøre dette, men det gjør at smør former seg raskere enn hvis du bruker fløte rett fra kulden i kjøleskapet. Plasser kremfløte i bollen på en mix-master. Sett inn vispen. Slå på den laveste hastigheten. Hvis du bruker en høyere innstilling vil kremen sprute overalt!

[2] Etter som kremen blir tykkere, vil risikoen for sprut reduseres. Derfor kan du begynne å øke innstillingen til du kommer til høyeste hastighet. Slå av maskinen et par ganger for å skrape ned krem fra sidene på bollen.

[3] Når kremen har tyknet, fortsett på høyeste hastighet. Kremfløten vil bli til en virkelig tykk krem rett før smør dannes. På dette stadiet må du stå i nærheten av mikseren fordi kremen kommer til å gå over til smør veldig plutselig. Du vet det er smør fordi smør (fett) vil bli trukket ut av kjernemelken (vann/melk blanding). Kjernemelken vil begynne å sprute ut av bollen så du må få slått av mikseren raskt eller så vil du få det utover hele kjøkkenet.

[4] Slik vasker du smør:

For å få de renest mulige smøret må du vaske ut all kjernemelken. Du må også gjøre dette for å få smøret til å vare lenger. Hvis det er melk i smøret vil det harskne raskere. Det å vaske smør på riktig måte er et viktig kriterium for å bli ansett som en god (eller dårlig) smør maker! Følg disse trinnene for å vaske smør:

II Legg dørslaget på toppen av bollen. Legge skinkelerret eller et kjøkkenhåndkle over dørslaget. Hell smør og kjernemelk i dørslaget.

III Ta tak i alle hjørnene på håndkle/lerretet samle hjørnene og vri dem for å presse ut så mye av kjernemelk fra smøret som mulig.

IV Kjør håndkle/lerret med smøret i under kaldt vann fra springen i vasken. Pass på at vannet er kaldt; smøret vil smelte hvis det er for varmt! Fortsett og vri og klemme under kaldt vann til all kjernemelken er fjernet fra smøret.


Du har nettopp laget smør! Du kan tilsette salt etter smak eller beholde smøret usaltet. I tiden før isskap og kjøleskap ble smør og andre meieriprodukter oppbevart i underjordisk rom som naturlig er ganske kjølige. I tillegg ble smør konservert med lag av salt, saltoppløsninger, salpeter, og sukker. For å bruke smøret som var oppbevart på denne måten måtte kokkene vaske smøret på nytt for å fjerne dette!