Slottsstek

En oppskrift på en klassisk søndagsmiddag funnet i
“Cappelens Kokebok” utgitt i1995

Slottsstek

Slottsstek kalles også herregårdsstek – en fin gammel oppskrift. Steken serveres varm med saus, kokte poteter, grønnsaker og tyttebærsyltetøy eller rognebærgelé.

En velsmakende, krydret stek når man vil gjøre litt ekstra ut av søndagsmiddagen.

8 porsjoner

Ingredienser
1 kg mørt benfritt storfekjøtt, f.eks. mørbrad
1 ss smør eller margarin
1 ts salt
1/8 ts pepper
6 hvite pepperkorn
1 laurbærblad
1 løk i skiver
4-6 ansjosfileter
1 ss rødvinseddik
2-3 dl vann
Saus:
6 dl sjy + evt. buljongterning
4 ss hvetemel + 1 dl vann
1 dl kremfløte
salt, nykvernet pepper

Fremgangsmåte

[1] Brun matfett i en støpejernsgryte. Legg kjøttet i, og brun det langsomt på alle sider til det har fått pen farge. Krydre steken med salt og pepper på alle sider. Hell i 1 dl vann ved siden av kjøttet. Tilsett resten av krydderet, løk, ansjosfileter og vineddik.

[2] Braiser steken under lokk på svak varme til den er mør. Omtrentlig tilberedningstid er I 1/2 time. Snu steken én gang og spe om nødvendig med mer vann.

[3] Kjenn etter med en prøvenâl – kjøttet skal være mykt og kjøttsaften klar og gjennomsiktig når steken er ferdig. Man kan også stikke inn et termometer mot slutten av steketiden. Temperaturen skal være 75° C for så vidt gjennomstekt kjøtt. Ta opp steken og legg den på en skjærefjel. La den stå 10-15 min innpakket i aluminiumsfolie før du skjærer i den.

Saus: Sil og mål opp sjyen i en kjele. Spe med mer vann og smuldre eventuelt i en buljongterning. Rør hvetemelet ut i kaldt vann til en glatt jevning. Hell den i en tynn stråle i sjyen under omrøring. Kok sausen 5 min. Rør i den av og til. Tilsett fløte. Smak sausen til med salt, pepper og eventuelt ansjoskraft. Skjær kjøttet i skiver.