Sommerbærsaft

Summer Berry Cordial_page_thumb[2]

Marie som driver The English Kitchen skriver: Vår frukt vokser som bare det i hagen for øyeblikket. Det hele ser ut til å bli modnet samtidig. Vi har aldri fått så mange jordbær som det ser ut som vi skal få i år! Vi flyttet dem til store potter på terrassen hvor de synes å like seg. Stol på meg når jeg sier at jeg ikke klager!

Med så mye som kommer på en gang kan det være litt av en utfordring å få brukt alt. I dag er jeg tørker jordbær, bringebær og solbær i en dehydrator, og jeg har frosset poser med dem også. Denne helgen bestemte jeg meg for å lage en sommerfrukt saft av noen av dem. . . noe deilig for oss å huske sommeren med i de kalde månedene fremover. De fine de som du kan kjøpe i butikkene er så veldig dyre. . . Jeg tenkte det ville være fint å lage litt av våre egne.

En slik saft er en tykk seig fruktsirup, veldig konsentrert. Den kan nytes som den er i små mengder, eller blandes med kullsyreholdig vann og helles over isbiter til en forfriskende drink. Du kan også lage en alkoholholdig sirup. Hvis du er kjent med Anne fra Bjørkely historien, vil du kanskje huske at på en fin dag i oktober inviterte Anne venninnen Diana over på te en ettermiddag. Marilla hadde fortalt henne at de kunne ta den bringebærsaften som var igjen etter kirkesammenkomsten. Anne tok feil flaske og begge jentene ble skikkelig fulle!


Dette er en deilig drikk som vil være god å ha i månedene som kommer. En liten smak av sommer. Du kan drikke den som den er, eller spe den ut  med kullsyreholdig vann eller mineralvann og servere den med isbiter, et forfriskende sommerminne.

Blir en snaut liter

ingredienser
400 g av solbær
300 g av jordbær
150 g stikkelsbær
150 g bringebær
saften av en stor sitron
350 g sukker

Fremgangsmåte

[1] Rens alle bærene og vaske dem forsiktig. Plassere den i en kjele sammen med 1/2 liter kaldt vann og sitronsaft. La det sakte koke opp å over middels lav varme .. La det småkoke på svak varme i ca 20 minutter, eller til frukten er veldig bløt. Fjern kjelen fra platen.

[2] Plasser en stor finmasket sil over en dyp skål. Hell forsiktig frukten og all væsken over i silen. Dekk med en ren klut og la væsken renne gjennomsilen over natten. Neste morgen fjerner du silen og kaster massen inni. Hell saften i en ren gryte. Tilsett sukker. Varm opp over svak varme under omrøring inntil alt sukkeret er oppløst. Hell umiddelbart over i varme sterile flasker. La det være igjen halvannen cm med luft på toppen. Forsegl flaskene og lagre dem på et kjølig mørkt sted eller kjøleskap i inntil 6 måneder.