Sunt Irsk Sodabrød

Sunt Irsk Sodabrød

For mange er irsk sodabrød rett og slett smaken av hjemme, men den irske standardoppskriften er også en internasjonal favoritt.

Oppskriften ble først introdusert i Irland på 1840-tallet. Et tradisjonell produkt fra et fattig land, sodabrød ble bakt med bare de mest grunnleggende av ingredienser: mel, natron (i stedet for gjær), surnet melk til å fukte deigen og aktivere bakepulveret og salt.

Kanskje det er det faktum at brødbaking var en så stor del av dagliglivet i Irland som gjør oppskriften, lukten og smaken så spesiell for det irsk folk.

På landsbygda, der boligene lå mer isolert og de fleste kjøkken hadde åpne ildsteder ble brød tilberedt på stekeplater eller i jerngryter med tre ben over torvild. Det resulterte i et brød som var mykt og tett med en syrlig smak og hard skorpe.

Brødet hadde ganske kort holdbarhet så hver andre eller tredje dag ville nye brød bli bakt og lukten av ferskt brød fylle kjøkkenet.

Ingredienser
5 dl mel
5 dl sammalt hvete
1 1/2 ts natron
3/4 ts salt
5 dl skummet melk
bakespray

Fremgangsmåte

[1] Forvarm ovnen til 230 C.

[2] Ha mel, natron og salt i en stor bolle.

[3] Bland grundig.

[4] Lag en fordypning i midten av blandingen.

[5] Hell skummet melk i fordypningen; rør til alt er godt blandet (deigen skal være klissete).

[6] Hell deigen ut på et sjenerøst melet bakebord. Elt lett 4 til 5 ganger.

[7] Form deigen til en 20 cm runde brød eller ha den i en avlang brødform; plassere det på en stekeplate dekket med bakespray.

[8] Stekes ved 230 C i 15 minutter.

[9] Reduser ovnstemperaturen til 200 C og fortsette å steke i ytterligere 15 minutter, eller til brød lyder hult når du banker det i bunnen med fingerknoken.

Advertisements