Suppelapskaus med Rosenkål

Oppskrift på en tradisjonell middagssuppe funnet i “Supper og Sauser” utgitt av Hjemmets Kokebokklubb i 1980Suppelapskaus med Rosenkål

Lapskaus er en varm middagsrett laget av (opprinnelig billig) stekt eller kokt kjøtt (som regel av storfekjøtt), poteter og ulike grønnsaker og krydderier. Ingrediensene er skåret i terninger, tilsatt salt og pepper og kokt sammen til en suppe eller stuing. Lapskaus inneholder vanligvis grønnsaker som gulrøtter, kålrot og løk og  serveres vanligvis med flatbrød eller andre typer brød. Lapskaus kommer sannsynligvis fra det engelske ordet lobscouse; lob’s course (av lob «klump» og course «rett»), det vil si «måltid for kraftkarer».

4 porsjoner
Tilberedningstid: Ca. 20 min.
Koketid: i alt 1 1/2 time
Kan fryses.

Ingredienser
1 1/2 I kjøtt- eller grønnsakkraft
500 g svinekjøtt (bog el. lign)
500 g poteter
1-2 gulrøtter
300 g rosenkål
salt
pepper
merian og/eller timian

Fremgangsmåte

[1] Legg svinebogen i kokende kraft, skum godt og småkok videre under lokk i ca. 1 time.

[2] Rens imens poteter og gulrøtter og skjær dem i terninger. Ta opp kjøttet og skjær det i terninger. Ha alt tilbake i gryten og kok videre i ca. 30 min.

[3] Rens rosenkålen og ha dem i gryten de siste 10 min. av koketiden. Smak suppelapskausen til med salt, pepper og finklippet kryddergrønt.

Serveres med brød eller flatbrød til.