Svenska Tekakor med Havregryn

Ett svenskt tårtrecept hittades på recept.nu
Svenska Tekakor med Havregryn

Ingredienser
2.5 dl havregryn
2.5 dl mjölk
1 dl vatten
50 g smör
25 g jäst
1 msk strösocker
2 msk ljus sirap
0.5 tsk hjorthornssalt
0.5 tsk salt
0.5 tsk mald pomerans
1 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl

Tillagning

[1] Värm mjölken och vattnet i en kastrull till lite varmare än fingervarmt. Blanda vätskan med havregrynen i en bunke. Klicka i smöret. Låt stå i ca 20 minuter.

[2] Smula ner jästen i bunken och rör tills den löst sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i minst 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.

[3] Dela den i 10 delar. Rulla dem till släta bullar och låt vila ca 5 minuter. Kavla ut varje bulle till en oval kaka, ca 1/2 cm tjock. Lägg tekakorna på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.

[4] Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Grädda i 200 grader 8-10 minuter. Pensla med sirapsvatten direkt när du tagit ut tekakorna ur ugnen. Låt svalna under bakduk på galler.

Advertisements