Svenske Rugkaker

226_Svenske rugkaker_thumb[2]
Rug er et kornslag som gir en fyldig og saftig smak, og brød bakt med rug har lengre holdbarhet. Disse rugkakene er av en svært gammel svensk oppskrift og er gode å servere rykende ferske med smør, ost eller syltetøy til en kopp te. De passer også godt til en suppe eller en god salat.

Tips: Det er mye godt brød du kan bake med rug. Det finnes både grovere å litt finere varianter. Dersom du synes rugbrød kan bli litt tungt og kompakt, forsøk deg på et surdeigsbrød.

Du trenger:
400 g hvetemel
600 g siktet rugmel
5 dl lunkent skumma Kulturmjølk eller vann
50 g gjær
2 ss ekte smør
½ ts salt
2 ts karve
2 ss sirup

Fremgangsmåte:
[1
]
Sett stekeovnen på 225 – 250 °C.

[2] Smuldre gjæren i en bakebolle. Smelt smøret, tilsett melken og varm til det er lunkent. Rør gjæren ut i lunken væske. Rør inn karve, sirup og salt, og tilsett melet. Arbeid deigen godt og sett den til heving i ca. 30 minutter.

[3] Ta deigen ut på melet bakebord og kna den godt. Del den i fem emner og form til boller.

[4] Kjevle eller klem bollene flate og stikk ut et hull i midten, ca. 2 cm stort. Legg rugkakene på stekeplate med bakepapir og prikk dem godt med gaffel.

[5] Etterhev kakene ca. 30 minutter og stek de midt i ovnen til de er gjennomstekte, ca. 15 minutter.

Pensle kakene med varm kaffe eller vann straks de tas ut av ovnen. Avkjøles på rist.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s