Svinekjøtt Marengo

En middagsoppskrift fra et kort i “Better Homes
and Garden’s Recipe Card Library” utgitt i 1979Svinekjøtt Marengo

Marengoretter – I følge en populær myte ble oppskriften først bruk etter at Napoleon beseiret den østerrikske hæren ved slaget ved Marengo sør for Torino i Italia, da kokken Dunand falt for ingredienser han fant i byen for (fordi forsyningsvogner var altfor langt unna) og han skapt retten fra det han kunne finne. Ifølge denne myten likte Napoleon retten så godt at han hadde ville ha den etter hvert slag, og da Durand senere fikk bedre forsyninger og erstattet soppen med kreps og tilsatt vin til retten, nektet Napoleon å godta det, Han trodde at en endring ville gi ham tap i neste slag. Marengoretter er løselig basert på retten Dunand skapte ved Marengo.

Ingredienser
900 g benfri svinekrok, kutt i 1-tommers kuber
1,2 dl hakket løk
2 ss matolje
1 450 g boks tomater, hakket
1 ts kyllingbuljongpulver
1 ts tørket merian, knust
1 ts salt
1/2 ts tørket timian, knust
en klype pepper
1 85 g boks hakket sopp, avrent
0,8 dl kaldt vann
3 ss mel
varm kokt ris

Fremgangsmåte

Brun kjøttet og hakkede løk i en stekepanne hver for seg i varm olje. Hell av fettet. Overfør kjøtt og løk til en tykkbunnet kjele. I samme stekepanne bland hakkede tomater, sopp, kyllingbuljongpulver, merian, salt, timian, pepper, vann og mel. Rør sammen og varm opp. Skrap løs eventuelle biter som har festet seg til pannen og hell blandingen over svinekjøttet og kok på lav varme under lokk til svinekjøttet er mørt.

Server over varm, kokt ris.

Blir 6 til 8 porsjoner.