Terter for Emberdagene

En terte oppskrift for fasten funnet på Let Hem Boyle
Terter for Emberdagene

I den liturgiske kalenderen for de vestlige kristne kirker er Ember-dager fire separate sett med tre dager i samme uke – spesielt onsdag, fredag ​​og lørdag – omtrent like langt i årets krets som er avsatt for faste og bønn. Disse dagene satt fra hverandre for spesiell bønn og faste ble ansett spesielt egnet for ordinering av prestene. Emberdagene er kjent på latin som quattuor anni tempora (årets fire årstider), eller tidligere som jejunia quattuor temporum (“faste av de fire årstider”).

De fire kvartalsperioder hvor emberdager faller kalles embertides.

Take & perboule onyons & erbes & presse oute the water & hewe hem smale. Take brede & bray hit in a morter & temper hit up with ayroun. Do ther to buttur, saffroun & salt & raysouns corauns & a litul sugur with poudour douce & bake hit in a traup & serve hit forth.

Recipe from Forme of Cury c. 1390

ingredienser
300 g løk
En bunt frisk persille
1 ss tørket salvie
2 stykker brød uten skorpe
3 egg
1 ss smør
en klype saffron
1 ts salt
3 spiseskjeer rips
½ ts sukker
1 ½ ts powder douce *
paideig

* Powder Douche
3 spiseskjeer ingefær
2 spiseskjeer sukker
1 1/2 spiseskjeer kanel
1 teskje nellik
1 teskje muskat

Fremgangsmåte

Lag paideigen. Skrell løken og kutt dem i tynne skiver. Kok litt vann i en kjele. Legg løk i det kokende vannwt og kok dem litt. Kast vannet og tørk løkene godt og la dem avkjøles. Bland sammen løk, rips, krydder, hakkede urter og en spiseskje med romtemperatur smør. Bland egg og brødsmuler i en separat bolle og tilsett løkblandingen. Rull ut paideigen og fyll den i porsjonsformer og legg i fyllet. Bake i ovnen ved 200 grader i ca 40 minutter.

Kommentarer fra Saara som driver Let Hem Boyle: Denne versjonen inneholder ikke noen ost. Men det var perfekt uten det!