Tiger Nøttekuler

Tiger Nøtteballer

I hver utgave av BBC History Magazine, tar bilderedaktør Sam Nott for seg en oppskrift fra fortiden. I denne artikkelen, gjenskapte Sam en sunn snack antatt å ha blitt laget i Egypt så tidlig som for rundt 3500 år siden.

Sam Nott skriver: Hvis du, som meg er glad i det søte, men prøver å bli sunnere bør du prøve denne oppskriften.

Jeg fant mange referanser som viser at dette er en av de første egyptiske oppskrifter vi kjenner til, den ble funnet skrevet på en gammel ostraca (potteskår) datert tilbake til 1600 før Kristus. Selv om jeg ikke har funnet en definitiv kilde for oppskriften (eller hvorfor tiger nøttekuler ikke inneholder tiger nøtter!)

De hørtes nå alikevel alt for gode ut til ikke å prøve å lage de. De gamle egypterene synes å ha vært svært glad i søtsaker  og brukte ofte dadler og honning i desserter Jeg liker å tenke på at dette er en søtsak som ville ha blitt laget for tusenvis av år siden.

Denne oppskriften er veldig grei, krever ingen koking,steking eller baking og den er morsom å lage (ideell for yngre medlemmer av husstanden som kanskje ønsker å hjelpe til).

Ingredienser
200 g friske eller tørkede datoer
1 ts kaldt vann
10-15 valnøtt halvdeler
¼ ts kanel
en liten krukke med flytende honning
75 g malte mandler

Fremgangsmåte

[1] Hakk dadlene fint (bruk steinfrie, eller sørge for å fjerne steinene først) og legg dem i en bolle. Tilsett vann og rør. Bland deretter i de hakkede valnøttene og kanel.

[2] Form blandingen til små kuler med hendene. Dypp kulene i honning (jeg varmet honningen litt første så honningenbelegget ikke skulle bli for tykt) og rull kulene i malte mandler.

[3] Avkjøl kulene i kjøleskapet i en halv time før servering.

Advertisements