Tori Saka Mushi No Goma – Japansk Sakedampet Kylling I Sesamfrøsaus

Tori Saka Mushi No Goma - Japansk Sakedampet Kylling I Sesamfrøsaus

Den fine smakskombinasjonen sake (risbrennevin) og goma (sesamfrø) gir en skikkelig piff til det møre kyllingkjøttet. Til sausen brukes malte, ristede sesamfrø eller Midt-Østens tahinipasta. Det går også bra å bruke peanøttsmør, selv om denne ingrediensen ikke er fullt så autentisk.

Ingredienser
2 hele benfrie kyllingbryst (ca 625 g til sammen)
2/3 kopp (1 1/2 dl) sake (risbrennevin)
salt
1/4 kopp (45 g) ristede, hvite sesamfrø, eller
3 ss glatt peanøttsmør eller tahini-pasta
1/4 kopp (1/ 2 dl) duski (tang/fiskebuljong)
1 1/4 ss mørk soyasaus
3/4 ts sukker
1 ts riseddik
1/4 ts salt
sitronskall

Fremgangsmåte

[1] Lag tette snitt i kyllingskinnet med en skarp kniv. Legg kyllingen med skinnet opp på et fat og sett fatet i en dampkoker. Stenk sake og salt over og dampkok over småkokende vann ca 20 minutter.

[2] Mal sesamfrøene til en nokså glatt pasta i en krydderkvern eller morter. Rør inn resten av ingrediensene (unntatt sitronskallet) til en tykk saus. Ta kyllingen opp av dampkokeren og avkjøl, dekk med plastfolie og la den bli kald.

[3] Skjær filetene diagonalt i fine strimler. Anrett dem på et serveringsfat eller på individuelle tallerkener og hell sausen over. Gamer med en strimmel av sitronskallet eller pent oppskåret rettich *.

4 porsjoner

* Rettich er helt uunnværlig i det asiatiske kjøkken. Den sprø konsistensen og litt skarpe smaken er en fin kontrast til sushi.

Rettich hører til i sennepsfamilien, og finnes i flere farger, fasonger og størrelser – den vanligste er hvit og avlang. Rettich er god rå, for eksempel til sashimi og annen rå, marinert fisk. Den kan også rives i råkost, kuttes i staver til dipp eller i skiver til salat.

Smak: Rettich inneholder sennepsoljer og har en skarp smak som kan minne om nepe og redikk.

Advertisements