Tradisjonell Bjørnebærgelé

Traditional Blackberry Jelly Recipe_britishfood.about_page_thumb[2]

Det bør være en kompensasjon for bortfall av sommer og sol. Overflod av fantastisk høstfrukt, grønnsaker og bær gjør en god jobb der. Fra september og utover er det mulig å plukke fra en overflod inkludert slåpe, blåbær, plommer, gresskar, og skogssopp og deilige fete, saftige bjørnebær.

Forberedelse: 30 minutter
Koketid: 60 minutter
Total tid: 90 minutter
Blir ca 3 glass

Ingredienser
1.3 kg bjørnebær, vasket
2 epler, vasket, renset  og skåret i terninger
4,5 dl vann
Saft av 1 sitron
Sukker, slik som beskrevet i trinn 5 av oppskriften.

Fremgangsmåte

[1] Ta et kjøkkenhåndkle eller en gelépose og vask i kokende vann (håndklær og posen kan bli smittet med mat- eller rengjøringsmiddellukter og disse kan ødelegge geléen). La de tørke. Heng opp håndkle eller geléposen på en krakk du har snudd opp ned med en stor bolle under som saften kan dryppe ned i.  Med mindre du er heldig nok til å ha et geléposestativ da.

[2] Ha bjørnebær, eple, vann og sitronsaft i en saftkoker eller en stor, tykkbunnet kjele stor nok til å romme både frukt og sukker.

[3] Kok opp frukten og la det småkoke i 20 minutter eller til frukten er myk. Unngå røring da dette vil grumse til frukten.

[4] Ha frukt og juice forsiktig i geléposen eller kjøkkenhåndkle og la saften dryppe igjennom over natten. Ikke bli fristet til å presse på posen eller kjøkkenhåndkleet, til enhver tid, dette vil gjøre geléen grumset.

[5] Mål opp saften; for hver 6 dl saft tilsett 450 g sukker.

[6] Plasser saft og sukker i en tykkbunnet kjele og rør til alt sukkeret er oppløst. Kok opp og la det småkoke i 10 – 15 minutter, eller til stivnepunktet er nådd (se punkt 8). Skum av fra tid til annen.

[7] Fyll rene, steriliserte glass med den varme væsken skru på lokkene og oppbevares på et kjølig, mørkt, sted.

[8] For å teste om geléen blir stiv nok: Plasser en liten tallerken eller skål i kjøleskapet i 15 minutter. Hell en skje med den varme geléen på tallerkenen og sett den tilbake i kjøleskapet i 5 minutter. Skyv på kantene av geléen med pekefingeren, geléen er stiv nok når det hele skrukker seg og skrukkene blir stående.