Tradisjonelt Landbrød

En klassisk landbrødoppskrift funnet på brodogkorn.no
Tradisjonelt Landbrød

Landbrød er et luftig og godt brød som passer godt både i matpakka og til en sandwich. Med grov rug, fin hvete, havrekli og sirup er det et sunt alternativ.

Ingredienser
1 kg hvetemel
200 g siktet rugmel
200 g sammalt rug, grov
400 g sammalt hvete, fin
50 g havrekli
56 g mørk sirup (0,4 dl)
1 ts salt
50 g smør eller olivenolje
1.2 l vann
½ pk gjær

Slik gjør du

Dag 1: Bland alt det tørre i en stor bolle eller annet som passer til formålet.

Varm smør eller olje, sirup og vann til 37° C og rør ut gjæren i litt av væsken. Hell all væsken opp i melblandingen og elt godt. Tilsett litt mer lunkent vann dersom deigen virker for fast.

Strø litt mel over deigen og dekk den med plast eller et klede, og la deigen stå kjølig natten over.

Dag 2: Ta deigen ut på bakebordet og del den i to like store emner. Arbeid emnene godt og sett dem til etterheving i 30-45 minutter.

Strø hvetemel over brødene og snitt dem på langs med en skarp kniv. Stekes midt i ovnen ved 225 °C i 30–40 minutter. Avkjøl på rist.