Tradisjonelt Sosekjøtt

En klassisk vestlandsoppskrift funnet i “Norske Klassikere”,
en e-brosjyre utgitt av rema.no

Sosekjøtt

Dette er tradisjonsrik vestlandskost så hold tilbehøret klassisk med kokte poteter, stuet kål eller ertestuing og rørte tyttebær. Her på mine kanter kalles dette ofte for bankekjøtt og helt enkelt forklart så er det kjøtt som først brunes og deretter kokes langsomt i sin egen kraft så det danner seg en saus som er smaksatt med løk, nellik og laurbær.

4 – 6 porsjoner

Ingredienser
ca. 600 g grytekjøtt1 løk
3 fedd hvitløk
3 ss smør
1 ss hvitvinseddik
2 ss hvetemel
1 boks hermetiske tomater
1 liter vann
1/2 ts malt nellik
2 laurbærblad

600 g poteter
1 sellerirot
2 gulrøtter
salt
pepper

Fremgangsmåte

[1] Brun kjøtt, løk i båter og finhakket hvitløk godt i smør i en gryte. Rør inn hvitvinseddik, la det dampe ut og rør inn hvetemel. Tilsett hermetiske tomater, vann og laurbærblad mens du rører. La det småkoke uten lokk i en times tid. Kok potetene.

[2] Skrell og skjær sellerirot og gulrøtter i biter, ha det i gryten og kok videre til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper. Har du mer lyst på stuet kål eller ertestuing og rørte tyttebær, kutter du ut selleriroten og gulrøttene og serverer det i stedet.

[3] Server sosekjøttet med kokte poteter.

Advertisements