Tunnbröd

370_Tunnbröd

Baka tunnbröd själv. Mjuka tunnbröd du kavlar med kruskavel och gräddar efterhand.

Ingredienser
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
4 dl rågsikt
2 dl kornmjöl
3 dl vetemjöl

Gør 20 tunnbröd

Tillagning

[1] Värm mjölken i en kastrull till fingervarmt.

[2] Smula sönder jästen i en bunke och häll på lite av mjölken. Rör ut jästen så att den lösen sig och häll i resten av mjölken.

[3] Tillsätt mjöl och salt. Rör ihop till en deg. Knåda ihop degen några minuter.

[4] Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in de plåtar du ska baka på, förslagsvis 2 st.

[5] Lägg upp degen på ett bakbord mjölat med kornmjöl och dela degen i ca 20 delar. Forma degklumparna till runda bollar och lägg upp på två mjölade bakplåtar och täck med en bakduk.

[6] Nu är det dags att kavla ut tunnbröden och sedan baka dem efter hand.

[7] Börja med en slät kavel och kavla ut en bulle till ett platt tunnbröd. Kalva sedan mönster med den naggade sk kruskaveln.

[8] Kavla ut några stycken, så många du har plats på plåtar att baka åt gången. Ex. 4 stycken. Lägg tunnbröden på de varma plåtarna.

[9] Grädda tunnbröden i ca 4 minuter. Håll koll så att du inte bränner tunnbröden.

[10] Kavla ut nästa omgång under tiden och grädda.

[11] Låt tunnbröden svalna på galler och täck över med bakduk.

[12] Nu är tunnbröden klara att serveras.

Advertisements