Tynne Rugbrød

tynne rugbrød_page

Blir ca 14 stk.
Tilberedningstid: Ca. 45 min.
Heving: 2 1/2 time
Tid for surdeigen: 2 døgn
Steketid: Ca. 20 min.
Ovnstemperatur: 175° C
Stekes midt i ovnen

Ingredienser
Surdeig:
25 g gjær
3 dl lunken kulturmelk
5 dl grovt rugmel
Deig:
6 dl lunkent vann
1 ss salt
1 ss eddik 12 %
1/2 dl sirup
4 dl fin sammalt hvete
ca.13 dl grovt rugmel.

Fremgangsmåte

[1] Smuldre gjæren i en bolle og rør den ut i den lunkne kulturmelken. Tilsett rugmelet og bland godt. Dekk bollen med et fuktig klede og la den stå i romtemperatur i 2 døgn.

[2] Bland surdeigen med vann, salt, eddik og sirup. Tilsett sammalt hvete og mesteparten av rugmelet. Arbeid deigen godt til den er smidig. Arbeid inn resten av rugmelet litt etter litt. Dekk bollen og la den heve til dobbelt størrelse, ca. 2 timer.

[3] Elt deigen lett i bollen, ta den opp på melet bord og del den i syv deler.

[4] Kjevle hver del ut til en rund leiv ca. 1/2 cm tykk og ca. 22 cm i diameter. Legg dem på smurt ovnsplate.

[5] La brødene heve tildekket i ca. 30 minutter. Prikk brødene og stek dem midt i ovnen ved 175° C i ca. 20 minutter.

[6] Avkjøl brødene på rist, under klede.

[7] Skjær rundt kanten på brødene med en skarp kniv og riv brødene fra hverandre, slik at det blir  tynne brød.

Advertisements