Ungarsk Dobos Torte

En Klassisk sentraleuropeisk kakeoppskrift fra det nittende århundre funnet i “The Chocolate Book” av Valerie Barrett
utgitt i 1987

Ungarsk Dobos Torte

Dobos torte eller Dobosh (uttalt [doboʃ], ungarsk: Dobos torta) er en ungarsk sukkerbrødbasert kake lagd med sjokoladesmørkrem og toppet med karamell. Femlagskaken er oppkalt etter sin oppfinner, den ungarske konditoren József C. Dobos, som hadde til hensikt å lage en kake som ville vare lenger enn andre kaker på den tiden da mulighetene forkjøling var begrensede. Sidene av kaken ble belagt med hasselnøtter, kastanjer, valnøtter eller mandler, og karamelltoppingen bidro til å forhindre uttørking.

Dobosh eller Dobos torte ble først introdusert ved den nasjonale utstillingen i Budapest i 1885; Kong Franz Joseph I og hans dronning Elisabeth var blant de første som fikk smake den. Kaken ble snart populær over hele Europa, både for holdbarhet ved frakt og for sitt unike utseende. Med sin flate, skinnende karamelltopp var den enkelt, men elegant, i motsetning til de mer intrikate kaker på den tiden.

Ingredienser
6 egg, skilte
Skall av 1 sitron, revet
175 g sukker
150 g mel, siktet
Smørkrem:
225 g vanlig sjokolade
225 g smør
450 g melis, siktet
Karamell:
175 g sukker

Ovntemperatur 200° C

Fremgangsmåte

[1] Smør og dryss mel på 7 overflater, som ovnsbrett, lave former eller bakebrett. Bruk en kakeform eller tallerken og merk av en sirkel på 20 cm diameter på hver.

[2] Pisk eggeplommene med sitronskall og sukker i en bolle til blandingen er har tyknet.

[3] Pisk eggehvitene til stive.

[4] Brett eggehviter og mel vekselvis inn i eggeplommeblandingen.

[5] Fordel blandingen jevnt mellom sirklene. Bake i grupper i ovnen i ca 8 minutter, eller til gyllenbrune. Løft over på rister for å avkjøles. Bruk en 20 cm kakeform eller tallerken for å trimme kantene slik at alle kakeskivene får samme størrelse.

[6] For å lage smørkrem begynner du med å smelt sjokoladen. Tilsett smør og rør til har smeltet. avkjøl og rør inn melisen.

[7] For å lage karamellen, Ha sukkeret i en tung kasserolle. Varm veldig sakte over lav varme, rør til sukkeret er helt oppløst. Varm til karamellen blir gyldenbrun.

[8] Hell karamellen umiddelbart over på en av kakeskivene. Før karamellen stivner kutter du kakeskiven i 8 trekanter, ved hjelp av en oljet eller smurt kniv.

[9] Stable de resterende kakelagene oppå hverandre med noe av sjokoladesmørkremen i mellom hvert lag. Spred smørkrem rundt sidene av kaken.

[10] Ha resten av smørkrem i en sprøytepose med en stjernedyse. Lag åtte lange hvirvler ut i fra midten å toppen av kaken. Sett en av de karamellbelagte kaketrekantene litt på skrå på hver hvirvel.