Urtebrød

Urtebrød

Blir 2 brød
Form: Blomsterpotter av leire
Tilberedningstid: Ca. 25 min.
Heving: I alt ca. 50 min.
Steketid: Ca. 40 min.
Ovnstemperatur: 225° C
Nederste rille i ovnen
Kan fryses.

Ingredienser
1/2 kg hvetemel (8-8 1/2 dl)
50 g gjær
1 1/2 dl melk
2 ts salt
1/2 ts sukker
50 g smør/margarin
2 egg
4 ss klippet dill
1-2 ts tørket fennikel
1/2 ts tørker rosmarin
1 knivsodd muskat
1-2 ts anis

Fremgangsmåte

[1] Sikt melet og lag en fordypning i midten. Legg smuldret gjær i, hell lunken melk (ca. 37° C) over og rør ut gjæren med salt, sukker og litt av melet. Sett bollen til heving, lunt og tildekket, i 15 min.

[2] Rør smeltet, litt avkjølt smør sammen med lettpisket egg, finklippet dill, knuste krydderurter og muskat. Gjem litt anis til pynt.

[3] Hell blandingen i bollen og arbeid deigen kraftig. Sett den til heving i 15 min., lunt og tildekket.

[4] Ha deigen ut på melet underlag, del den i to og legg emnene i blomsterpotter som er vasket, tørket og penslet med olje. Legg et klede over og sett brødene til heving i ca. 20 min. Pensle med vann og dryss resten av anisen over. Stek ved 220° C i ca. 40 min. Hvelv brødene forsiktig ut på rist til avkjøling. Legg dem eventuelt tilbake i pottene når de skal serveres.

Urtebrødet kan fryses med eller uten blomsterpotte, men vær oppmerksom på at leirpotter lett går i stykker ved støt i fryseren. De må derfor beskyttes godt og bør pakkes inn i aluminiumsfolie.