Vasaloppkjeks

En svensk klassikker funnet på alleoppskrifter.no
Vasaloppkjeks

Vasaloppet arrangeres til minne om flukten til Gustav Vasa i januar 1521. Løpet ble etablert etter en idé av Anders Pers.

Den 19. mars 1922 flagget John Westling igang de første løperene. Det var 116 menn som klokken 06.04 la ut fra Olnispagården på vestsiden av elven i Sälen, og 112 av deltakerne fullførte løpet[2]. Vinneren dette året ble Ernst Alm fra IFK Norsjö på tiden 7.32.49. Han var 22 år og er fremdeles (per 2015) den yngste vinneren av Vasaloppet. Over 15 000 menn og kvinner stiller hvert år til start i Sälen.

Ingredienser
500 g Havregryn
400 g Hvetemel
200 – 250 g Sukker
1.5 – 1,75 dl Fløtemelk
500 g Smør
1/2 ts Hornsalt/Hjortetakksal
1/2 ts Bakepulve

Fremgangsmåte

[1] Dette er en stor porsjon som gir ca. 150-200 kjeks alt etter hvor tykke og store de er. Steker du på varmluft settes temperaturen til 180 grader C.

[2] Bland alt det tørre. Smuldre smøret og fløtemelka i. La deigen stå kjølig et par timers tid. Kjevle ut så tynn leiv som du kan eller vil. Prikk og stikk ut kjeks.

[3] Stekes ved 200 grader i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

Advertisements