Velsmakende Rispudding

savoury rice pudding_page_thumb[2]_thumb

Ris er nok vanlig i dag, men det var en gang en dyr importvare som bare fantes på bordene til konger. Denne retten – i motsetning til sin moderne fetter – er usøtet og tilberedt med kjøttkraft.

Matforfatter Dorothy Hartley skrev i “Food in England” (1954) at “East End kvinner lager en risgrøt der de bruker buljong … når du lager den står den under en lammestek i ovnen.” Den er svært lik den “Ryse of Flesh” oppskriften en finner i “The Forme av Cury” (1390):

Take Ryse and waishe hem clene. And do hem in erthen pot with gode broth and lat hem seeþ wel. Afterward take Almaund mylke and do þer to. And colour it wiþ safroun an salt, an messe forth.

The Forme of Cury, ed. Samual Pegge, c.1390

Ingredienser
120 g kortfibret ris, slik som arborio
500 ml buljong
500 ml mandel melk
Noen safrantråder

Fremgangsmåte

[1] Ha ris og buljong i en dyp kjele og varm opp forsiktig. Rør godt og kok opp. la det småkoke og røre ofte så risen ikke setter seg fast i bunnen av kjelen.

[2] Når væsken er nesten fullstendig absorbert, etter ca 15 minutter, tilsett mandelmelk og safran. Rør godt, deretter småkok forsiktig i 20-30 minutter, rør av og til til all væsken er absorbert og risen er kokt og tykk. Øs rispuddingen over på et serveringsfat.

Oppskrift: Regula Ysewijn