Viking Hirsegrøt med Stuede Epler

Oppskriften på en vikingrøt funnet på ribevikingecenter.dk
Viking Hirsegrøt med Stuede Epler

Hvis du vil lage denne grøten på autentiske vis, kok grøten og de stuede eplene i leirkrukker satt rett ved siden av bålet. Husk å røre ganske ofte og å snu krukkene for å hindre at grøten og eplene brenner seg fast. Du kan selvfølgelig også lage denne retten på komfyren  på kjøkkenet ditt.

Ingredienser
2 kopper hele hirsefrø
1/4 kopp linfrø
2 kopp vann
4,5 kopp melk
Litt salt
Epler
Hasselnøtter
Honning

1 kopp i denne sammenheng = ca 1,5 dl

Fremgangsmåte

[1] Skyll hirsefrøene i kaldt vann. Frøene er ganske bittere, men blir nøytralisert når du skyller de.

[2] Ha vann til koking i en gryte, tilsett hirse og linfrø og kok en stund over lav varme. Husk å røre ofte. Tilsett melk og la grøten koke til hirsefrøene er møre. Smak til med litt salt.

Stuede epler og nøtter

[3] Knus nøttene. Skrell eplene og fjern kjernehusene og kytt eplene i terninger. Plasser nøtter og epler i en gryte ved bålet og tilsett litt vann. Når eplene er møre kan du tilsette litt honning.

Advertisements