Walisisk Cawl

En oppskrift på den Walisiske nasjonalretten Cawl
funnet på det som den gang het
 
about.com
Walisisk Cawl

Cawl er nasjonalretten til Wales. Walisisk Cawl er en stuing og er laget av bacon, walisisk lam eller oksekjøtt, kål og purre. Selv om mer tradisjonelt billigere stykker av lam blir brukt, vær advart. Walisiske oppskrifter for Cawl varierer fra region til region og noen ganger til og med fra sesong til sesong. Det er ingen faste regler her.

Cawl kan spises i en bolle, men ofte blir kraften servert først etterfulgt av kjøtt og grønnsaker.

Smakene i walisisk  cawl blir bare bedre av å stå en dag eller to akkurat som vår egen får i kål, så vær ikke redd for å lage den på forhånd eller lagre eventuelle rester for gjenoppvarming.

Ingredienser
1 ss smult eller baconfett
2 store løk, i tykk skiver
1 medium kålrabi, skrelt og kuttet i 2,5 cm terninger
4 store gulrøtter, kuttet i tykk skiver.
4 purre, rengjort og skåret i sliver
450 g poteter, skrelt og delt i fire
450 g oksekjøtt
450 g stykke røkt bacon, kuttet i 2,5 cm terninger
1 laurbærblad
en kvast fersk timian
Salt og ferskmalt pepper.

Fremgangsmåte

[1] Smelt smult/baconfett i en tykkbunnet gryte, gjerne støpejern over høy varme, pass på å ikke brenne fettet. Tilsett alle grønnsaker unntatt potetene til det varme fettet og brunt i ca. 3 minutter, rør om hele tiden. Fjern grønnsakene med en hulsleiv og sett de til side.

[2] Øk varmen og legg oksekjøttet i gryten og brun det på alle sider. Tilsett de brune grønnsakene sammen med baconbitene og timian.

[3] Dekk kjøttet og grønnsakene med kaldt vann, kok opp og senk varmen å la retten småkoke i 2 timer, eller til oksekjøttet er mørt.

[4] Ta opp oksekjøttet og sett det til side. Tilsett potetene og la retten småkoke i ytterligere 20 minutter, eller til potetene er møre. I mellomtiden, når oksekjøttet er kaldt nok til å håndtere, kuttes det i 5 cm terninger. Når potetene er ferdige, legger du oksekjøttet tilbake i gryten og kok i ytterligere 10 minutter.

[5] Krydre godt med salt og pepper og server retten dampende varm. Kjøttkraften fra gryten kan serveres først som en suppe, etterfulgt av kjøtt og grønnsaker, valget er ditt.