1700talls Soppketchup

1700s Mushroom Ketchup_page_thumb[2]

Stephanie Ann Farra som driver ‘World Turn’d Upside Down’ skriver: Soppketchup var noe jeg har lyst til å lage i lang tid. Jeg elsker det faktum at dette var en vanlig saus så forskjellig fra den ketchupen vi bruker i dag. På begynnelsen av 1700-tallet, ble ketchup introdusert til engelske oppdagelsesreisende av folk i Singapore og Malaysia. Opprinnelig en saus for fisk og den ble laget av valnøtter, østers eller sopp, og ble brukt på samme måte som soyasaus. Den engelske varianten utvidet bruken av sausen og den ble populært for fisk- og kjøttretter.

Ingredienser
– 450 g sopp, hakket
– En håndfull salt
– 5 sjalottløk, hakket i store biter og  med nellik stukket i
– en liten knute av fersk ingefær, hakket
– 2 hvitløkbåter hakket
– noen biter av muskatblomme
– Laurbærblad

Fremgangsmåte

Rens soppen ved å tørke toppene med en klut, vasker du dem vil det fortynne ketchup. Plasser i en kjele på lav varme med salt til det har utviklet seg en god del væske, sørg for å dekke til kjelen. Fjern fra varmen, la avkjøles og press soppen med en klut. Klem ut de resterende væsken. Ha væsken i kjelen og sett den tilbake på platen og tilsett sjalottløk, hvitløk, muskatblomme, laurbærblad, ingefær og kok blandingen i et minutt og slå ned varmen og la det småkoke i 15 minutter. Sil blandingen og hell væsken på flasker.