Julekake

En klassisk kakeoppskrift funnet i “Mat for Alle”
utgitt av Tiden Norske Forlag i 1985

Julekake

Norsk julekake er et merkelig fenomen, det er noe som vi egentlig baker hele året. Den er stort sett og få kjøpt i butikken hele året og. Og julekake kaller vi den uansett når vi spiser den. Den serveres stort sett enten bare med smør, eller med smør og brunost. Navnet er så innarbeidet hos de fleste av oss at jeg tror ikke vi tenker på at kaken egentlig har med jul å gjøre.

Ingredienser
300 g margarin
8 dl melk
100 g gjær
300 g sukker
1 ts kardemomme
ca. 1,3 kg hvetemel
200 g sukat
200 g rosiner

Fremgangsmåte

[1] Bryt opp gjæren i bakebollen. Smelt margarin og ha i melken. Varm opp til 37° C (fingervarm). Slå melkeblandingen over gjæren. Rør rundt til gjæren løser seg opp.

[2] Tilsett sukker, kardemomme, mel (hold av litt mel så deigen ikke blir for fast), sukat og rosiner. Arbeid det hele til en ganske fast deig. Dekk bollen til og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

[3] Del deigen i 3 deler og form runde kaker. Legges på smurt plate, heves i 15 minuter. Trykk så kakene ned i midten og snitt rundt kakene. Pensle med egg og la kakene heve igjen i 30 minutter.

[4] Pensle på nytt med egg. Stekes ved 200° C i ca. 50 minutter på nederste rille til kakene er gjennomstekte og friskt brune.