Kvæfjordkake (Ofte Kalt Verdens Beste)

892_kvæfjordkake_thumb[3]

Ingrediens

150 g margarin eller smør
150 g sukker
5 eggeplommer
150 g hvetemel siktet
1.5 ts bakepulver
1 dl melk

Topping
5 stk eggehvite
200 g sukker
mandlerflak eller hakkede mandler

Vaniljekrem
2.5 dl fløte
2.5 dl melk
100 g sukker
35 g maisenna
1/2 vaniljestang
4 eggeplommer

Krem
300 mlkremfløte
blandes med vaniljekrem

12 personer

Denne kaken går for å være Norges nasjonalkake og er ofte å finne på et typisk norsk kakebord enten det er bursdag, bryllup eller konfirmasjon.

Kaken består av knasende sprø marengs og saftig formkake og er fylt med en silkemyk vaniljekrem blandet med bløtpisket krem. Den er ikke vanskelig å lage, men sørg for å ha en helt ren bakebolle og visp når du skal piske eggehvite og sukker.

Fett ødelegger all marengs, så pass på at eggehvitene er uten rester av eggeplomme. For å få en fin og luftig marengs skal sukkeret has i litt etter litt. Pisk til massen er blank og seig.

Tips! Begynner mandelflakene på toppen å bli mørke før steketiden er over flytter du bare kaken litt lenger ned i oven.   

Slik gjør du

1_thumb[2]_thumb[1]
Forvarm stekeovnen til 160 grader. Margarin/Smør og sukker røres lyst og luftig. 

2_thumb[2]_thumb[1]
Rør inne eggeplommene én for én. Tilsett hvetemel blandet med bakepulver, vekselsvis med melk.

892_kvæfjordkake2_thumb[2]_thumb[1]

3_thumb[2]_thumb[1]
Stryk ut røren i form (bakeplate) 40 x35 cm. Pisk eggehvite og sukker til marengs. Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen. Dryss hakkede mandler eller mandelflak over. Stek kaken i 30-40 minutter på ca.160 grader. 

4_thumb[2]_thumb[1]
Lag vaniljekrem:
Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle. Hell melken/fløten i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen (inkludert stangen). Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.

892_kvæfjordkake3_thumb[2]_thumb[1]

5_thumb[3]_thumb[1]
Montering:
Avkjøl kaken og del i to like deler. Lag koktvaniljekrem og la den bli gjennomkald før du blander ca. 300 g med 1/3 liter pisket kremfløte. Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengs-siden opp

Leave a comment