Nederlandsk Boterletter

boterletter_page_thumb[2]

Den flakede, smøraktige skorpen kombinert med det fantastiske mandelfyllet gjør denne nederlandske kaken til en unik godbit. Ingen Sinterklaas* feiring er komplett uten en autentisk boterletter – en deilig brev laget av lys kringle.

* Sinterklaas er den nederlandske versjonen av Saint Nicholas (Sint-Nicolaas på nederlandsk) som feires femte og sjette Desember. Den hellige Nikolas var biskop i Myra i Lilleasia og døde i midten av 300tallet. Ifølge legendene hjalp han bl.a. fattige mennesker med gaver, noe som ligger bak tradisjonen med Nicholas som julenissen med gaver.

Sinterklaas har gitt navn til den amerikanske julenissen Santa Claus via de nederlandske innvandrerene i USA på 1600-tallet og 1700-tallet.

4-6 porsjoner

Ingredienser
Kaken:
200 g vanlig fl vår
150 g smør
snaut 125 ml vann
Mandelfyll:
150 g malte mandler
150 g sukker
1 egg
saften av en halv sitron
mandelessens
pisket egg til pensling
Dekor:
12 g syltet kvann
2 glaserte kirsebær

Fremgangsmåte

[1] Forvarm ovnen til 220° C.

[2] Lag deigen med mel, smør og vann. Kjevl den ut i en lang stripe ca 10 cm bred og 1/2 cm tykk.

[3] Bland mandelfyll ingrediensene sammen og form dem til en lang pølse ved hjelp av hendene, og lag den bare litt kortere enn lengden på deigen. Legg mandelfyllet på toppen av deigstripen. Pakk deigen rundt fyllet og fest endene med pisket egg. Legg kaken på en stekeplate og form den som en bokstav.

[4] Pensle med pisket egg. Stek midt i ovnen i ca 30 minutter.

[5] Når kaken er gyllenbrungylden brun, fjerne den fra ovnen og la den avkjøles. Pynt med hakket syltet kvann og glaserte  kirsebær og server, skåret i skiver, til te eller kaffe.