Saté Pentul – Indonesisk Saté av Malt Svinekjøtt

En Asiatisk spesialitet funnet i “Robert Carrier’s Kitchen
Cook Book” utgitt i 1980

Saté Pentul - Indonesisk Saté av Malt Svinekjøtt

Denne oppskriften kommer fra Bali, selv om det er variasjoner av den på nærliggende øyer. På Lombok, for eksempel, lager de retten med oksekjøtt. Hakkede kjøttboller kan dele seg når du skyver dem på bambusspydene, med mindre du tar de forholdsregler som er beskrevet nedenfor. Du kan tilberede disse satéene og kjøle den i opptil 24 timer før du griller dem.

4 porsjoner

ingredienser
500 g svinefilet og litt svinefett, malt
3 hvitløksbåter, knust
1 rød chili, finhakket
1/2 ts ingefær, finmalt
1 ts korianderfrø, lett ristet og knust
1 ts brunt sukker
2 ts soyasaus
1 tbls vann
2 tbls revet fersk eller tørket kokos
1 mellomstort ande- eller et stort hønseegg, pisket
salt
For santéen:
60 g tørket kokos eller
25 g kokoskrem

Fremgangsmåte

[1] Lag santéen først. Hvis du bruker tørket kokos, la den trekk i 0,6 dl varmt vann i 3 minutter, klem kokoen mellom fingrene og sil væsken gjennom skinkelerret ned i en bolle. Vri skinkelerretet for å få ut all væske og kaste kokosen. Hvis du bruker kokoskrem, tilsett 0,9 varmt vann og rør for å oppløse det.

[2] Bland knust hvitløk og chili med ingefær, koriander, sukker, soyasaus og vann. Rør 1/2 ts av denne blandingen i santen. Sett resten av blandingen kjølig til satéen er klar til grilling.

[3] Når du er klar til å grille, bland den resterende krydderblandingen med kjøttet og tilsett kokos, egget og saltet etter smak. Form kjøttet i små baller omtrent på størrelsen med valnøtter. Ikke tre ballene på spydene før siste mulige øyeblikk.

[4] Varm grillen til middels. I siste øyeblikk tre kjøttbollene på bambus- eller metallspydene og legg dem på grillen. grill i 4-5 minutter og snu dem fra tid til annen, til kjøttet er ferdig. Ta satéene av grillen og pensle dem lett med den krydrede santéen. Fortsett grilling og snu vend på bollene til er gyllenbrune.

Enkle kjøttbolle av denne satéen servert tredd på cocktailpinner, er deilige som forretter eller å servere til velkomstdrinken.